Companii

Artrom tareste "o coada" de 30 milioane de dolari din 1984

01.03.2001, 00:00 6



O societate specializata in productia de tevi fara sudura - Artrom Slatina - si cu un potential de dezvoltare a pietei de export trebuie sa rezolve problema unui credit de 30 de mil. dolari "mostenit" din 1984, de pe vremea economiei planificate, pentru a-si putea mari capacitatea de productie.

Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (ORCB), care a ajuns intre timp proprietarul creantei, va determina, in cel mult doua luni, valoarea de piata a patrimoniului Artrom pentru a putea recupera o parte din creanta si a degreva aceasta societate de datoria care nu-i permite sa obtina alte credite.

aeful ORCB, Ionel Blanculescu, a spus ieri, in cadrul discutiilor cu conducerea societatii si cu investitorii acesteia ca, in functie de valoare de piata a patrimoniului, vor putea fi valorificate fie activele, fie creantele Artrom.

"Pe baza acestei evaluari, vom putea determina daca vom da curs propunerii facute de parteneri de a cumpara creanta cu 6 milioane de dolari, suma care este mai mare decat garantiile creditului, dar nu acopera valoarea patrimoniului", a precizat Blanculescu.

Artrom figureaza in portofoliul ORCB cu o datorie de 30,6 milioane dolari, ca urmare a nerambursarii a patru credite acordate de fosta Banca Romana de Comert Exterior (BRCE, denumirea initiala a Bancorex) pentru achizitionarea de la firma Mannesmann a unor utilaje pentru producere de tevi extractie si prajini foraj.

Garantiile constituite sunt evaluate la 5,2 milioane de dolari, reprezentand intreaga suprafata de teren - 415.000 mp, cladirile si statia de laminare la cald tip ASSEL.

Firma austriaca Staro Stahl Rohrenhandel detine, din februarie 1999, 58% din actiunile Artrom, achizitionate pentru 5,3 milioane dolari. Artrom este specializata in productia de tevi fara sudura pentru constructii mecanice si transporturi petroliere. Capitalul social este de 141,9 miliarde de lei, iar restul actiunilor sunt detinute de SIF Oltenia - 25% si de catre persoane fizice - 17%.

Artrom are o capacitate de productie de 36 mii de tone de tevi pe an. Directorul general al societatii, Adrian Popescu, a precizat ca peste 80% din productie este exportata in tarile Uniunii Europene.

"Programul de dezvoltare a societatii pentru perioada 2001-2005 prevede cresterea capacitatii de productie la 100.000 t/an si a nivelului exporturilor de la 14 milioane de dolari/an la 32,5 milioane dolari/an, marirea numarului de angajati de la 680 la 1000, precum si a salariului mediu la 300 de dolari, de la 200 de dolari", a afimat Popescu.

Directorul general a afirmat ca societatea are nevoie de investitii de 8 milioane de dolari, dintre care jumatate de milion numai pentru ecologizare.

"Trebuie sa gasim o solutie cu ORCB, pentru ca nici o banca nu poate acorda credite pentru investitii unei societati care are o astfel de datorie", a mai spus Popescu, adaugand ca firma austriaca a asigurat o finantare permanenta de 5,5 milioane DM.

Artrom a avut in 2000 o cifra de afaceri de peste 154 miliarde lei in 2000, si un profit de 335 milioane lei. La sfarsitul anului trecut, obligatiile financiare ale societatii se ridicau la aproximativ 800 de miliarde de lei, din care creantele detinute de ORCB erau in valoare de aproximativ 690 de miliarde lei, iar platile catre furnizori de 90 de miliarde lei. Artrom nu are datorii la buget.

"Daca saptamana viitoare publicam anuntul si intocmim caietul de sarcini, probabil ca intr-o luna vom cunoaste compania, recunoscuta international, care va realiza evaluarea societatii", a mai spus seful ORCB, Ionel Blanculescu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO