Companii

ARDAF poate bate palma cu israelienii pentru majorarea capitalului

05.12.2001, 00:00 19



Grupul financiar israelian Kolal, actionarul majoritar al Eurom Bank, fosta Banca Dacia Felix, este interesat de preluarea pachetului majoritar de actiuni al societatii de asigurare-reasigurare ARDAF, prin participarea la o majorare de capital prin plasament privat, au declarat pentru Ziarul Financiar surse autorizate.

Banca Dacia Felix este chiar unul dintre fondatorii societatii ARDAF, infiintata in 1994.

Tranzactia va consta intr-o majorare de capital cu o suma de aproximativ 2,5 milioane de dolari, iar negocierile se poarta in cea mai mare parte cu Societatea de Investitii Financiare (SIF) Transilvania, care detine in prezent 45% din capitalul ARDAF.

Eurom Bank are deja un pachet de 16,45% din actiunile ARDAF, fosta Banca Dacia Felix fiind printre membrii fondatori ai societatii de asigurari.

Imediat, dupa intrarea in legalitate, in iunie anul acesta, conducerea Eurom Bank a anuntat ca printre obiectivele pe termen scurt este recastigarea pozitiei in cadrul companiei ARDAF, pierduta in timpul cat fosta Dacia Felix a fost declarata in stare de faliment, prin imposibilitatea exercitarii drepturilor de preemtiune in cadrul mai multor majorari de capital.

Pentru derularea plasamentului privat, ARDAF a depus luna trecuta la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare documentatia necesara.

"Am primit avizul pentru lansarea plasamentului privat. Asteptam raspunsurile investitorilor interesati", a declarat pentru Ziarul Financiar Steluta Racolta, presedintele ARDAF.

O data cu obtinerea avizului, a inceput sa curga termenul de 30 de zile in care actionarii au stabilit derularea plasamentului. Prin aceasta operatiune, capitalul social al ARDAF este prevazut sa creasca de la 75 la 175 miliarde de lei, pana la sfarsitul anului.

"Fiind o societate deschisa, majorarea de capital putea fi facuta fie prin oferta publica, fie prin plasament privat. Actionarii au optat pentru a doua varianta", spune Steluta Racolta. ARDAF avea nevoie de avizul CNVM pentru ca actiunile sale se afla in evidenta Oficiului de Evidenta a Valorilor Mobiliare (OEVM).

Actionarii societatii au stabilit ca plasamentul privat sa se deruleze intr-un termen de maximum 30 de zile. Aceasta ar fi a doua majorare de capital operata de ARDAF in acest an.

In primavara, capitalul social al societatii a crescut la 75 miliarde de lei. Noile actiuni emise au fost distribuite gratuit actionarilor existenti la 30 martie 2001, conform procentului detinut de fiecare.

"Toti actionarii si-au exercitat dreptul de preemtiune, structura actionariatului ramanand neschimbata", a declarat Steluta Racolta.

Cel mai important actionar al ARDAF este in continuare SIF Transilvania, cu 41% din capital, alaturi de Eurom Bank (16,45%), firma Astra Romana Capital (13,5%), Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri adminstrat de SAFI Invest (13%), SIF Banat-Crisana (5,6%), Rompetrol (3,5%) si SIF Muntenia (1%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO