Companii

Arcom vrea sa faca o fabrica de panouri de 7 mil. dolari cu englezii

04.04.2003, 00:00 49

Compania de constructii Arcom Bucuresti SA, unul dintre cei mai importanti jucatori autohtoni de pe piata constructiilor, intentioneaza sa formeze doua societati mixte impreuna cu parteneri din Marea Britanie si Germania.
Arcom SA are deja participatii in doua societati mixte, fiind asociat cu grupul francez Lafarge la unicul producator de gips carton de pe piata interna, precum si cu compania germana Gealan.
Arcom se dovedeste foarte activ in ultima vreme, in conditiile in care compania romaneasca si-a vandut zilele trecute catre Lafarge inca 40% din actiunile Lafarge Arcom Gips SA pentru aproximativ 3,6-3,7 mil.$.
"Suntem in negocieri cu o firma germana si cu una britanica pentru a forma doua societati mixte. Asocierea cu compania din Marea Britanie se va realiza in domeniul constructiei de case. Aceste discutii ar putea fi finalizate in trei luni, existand posibilitatea ca partenerii nostri din strainatate sa fie actionari majoritari in cadrul viitoarelor societati mixte", a declarat pentru Ziarul Financiar Florian Florescu, director economic al Arcom Bucuresti SA.
Acesta a refuzat sa precizeze deocamdata care sunt numele celor doua companii straine, avand in vedere stadiul actual al discutiilor.
Englezii ar putea investi in construirea unei fabrici de panouri pentru case aproximativ 5-6 milioane dolari, urmand ca Arcom sa acopere restul investitiei de tip green-field (de la zero) a carei valoare totala va fi de circa 7 mil.$, potrivit lui Florescu.
Surse de pe piata au spus insa pentru Ziarul Financiar ca "misteriosul" partener britanic al companiei Arcom ar putea fi Northcroft, grup international de companii care asigura servicii de consultanta pe proiecte de constructii.
Northcroft, in calitate de manager de proiect, si Arcom (antreprenor) au propus anul trecut realizarea de case in cartierul Ghencea pentru Ministerul Apararii Nationale, case ce utilizeaza o tehnologie noua pentru piata romaneasca pe baza de panouri tridimensionale. Aceste panouri, produse de firma austriaca EVG, permit ridicarea "la rosu" a unei case in aproximativ trei saptamani, la un cost estimat de circa 250 dolari pe metru patrat construit. Deocamdata, aceasta tehnologie este in lucru la institutele de agrementare, care studiaza rezistenta acestui material la cutremurele din Romania.
Panourile tridimensionale, pe baza de polistiren, intra in competitie cu materialele clasice de constructii, precum caramida sau BCA, fiind un material introdus recent si pe pietele din Occident, afirma reprezentantii Arcom.
Programul pilot pentru MApN, anuntat anul trecut, prevede construirea a 400 de case pe un teren pus la dispozitie gratuit de catre minister, si care ar trebui finalizat pana in toamna acestui an.
Daca acest proiect va avea succes, oficialii Arcom SA intentioneaza sa foloseasca aceasta tehnologie pentru a construi case pentru persoanele particulare pe terenurile detinute de companie.
Compania Arcom SA, candva bratul extern al industriei romanesti de constructii, si-a reorientat strategia dupa caderea comenzilor din strainatate dupa 1989 in directia pietei interne si a formarii de societati mixte cu companii straine. Arcom SA face parte, alaturi de alte 11 firme, din holdingul Arcom.
Cifra de afaceri prognozata pentru 2003 se ridica la aproximativ 842 miliarde lei (22,4 mil.euro).
In acest an, principala companie din grup, Arcom SA si-a propus sa investeasca 38 mld.lei (peste 1 mil. euro) in achzitionarea unei macarale cu brat telescopic de 50 tone si in modernizarea statiilor de betoane, mijloacelor de transport de marfa si persoane, schele mobile usoare pentru interior si exterior, precum si unelte de mica si mare mecanizare.
Arcom SA a castigat in aceasta primavara licitatia pentru executarea a opt sali de sport in judetul Botosani, valoarea lucrarilor fiind estimata la 40 mld. lei (peste 1 mil.euro).
Compania mai are in acest moment reprezentante la Krivoi Rog (Ucraina), Moscova (Rusia), Frankfurt (Germania) sau Viena (care in prezent nu functioneaza), iar comenzile pentru strainatate sunt acum nesemnificative ca pondere in cifra de afaceri.
In ceea ce priveste structura actionariatului, peste 1.400 de persoane fizice detin 85% din actiunile Arcom SA, niciuna neavand mai mult de 1%, alti actionari fiind SIF Muntenia cu 8%, Conimpuls Bacau cu 2-3 % (firma la care este actionar secretarul de stat MLPTL Sergiu Sechelariu) sau Gimart Calarasi.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO