Companii

Arcom si-a dublat afacerile la 25 mil. euro

12.03.2004, 00:00 22



Compania de constructii Arcom SA Bucuresti, unul dintre jucatorii importanti de pe piata interna de profil, si-a dublat afacerile anul trecut, pe fondul derularii mai multor contracte de constructii - montaj cu valori mari.



Veniturile totale ale companiei au fost in 2003 de 920 mld. lei (24,5 mil. euro), fata de un nivel de 410 mld. lei (circa 13 mil. euro) in 2002. Profitul brut a depasit 70 mld. lei (circa 2 mil. euro).



"Am avut anul trecut mai multe comenzi cu valori mari, printre acestea contractele cu Agentia Nationala pentru Locuinte, salile de sport sau Primaria sectorului 2", a spus pentru ZF Florian Florescu, director economic al Arcom SA. Evolutia companiei, un jucator de talie medie pe piata de profil, a fost una mult mai buna fata de cea a pietei in ansamblu, care a avut o rata de crestere de 6,5% in 2003 pana la valoarea de 4,4 mld. euro. De asemenea, cele mai mari companii autohtone de profil estimeaza o scadere a volumului lor de afaceri in euro fata de 2002.



Arcom SA face parte din holdingul de firme Arcom, care activeaza pe piata constructiilor si a materialelor de constructii. Din holding mai fac parte alte 10 companii, in care Arcom SA detine pachetul majoritar de actiuni, deruland prin acestea activitati de constructii - montaj, producere si comercializare de materiale de constructii, echipamente, mecanizare sau inchiriere de utilaje.



Una din companiile din holding este Arcom Gealan SA, producator de tamplarie din PVC cu geam termoizolator, care este o societate mixta, ale carei actiuni sunt detinute de firma Arcom SA si compania germana Gealan.



Arcom, candva bratul extern al industriei romanesti de constructii, s-a confruntat dupa 1989 cu o cadere dramatica a comenzilor din strainatate si pierderea unor piete de export traditionale din Orientul Mijlociu si nordul Africii. In acest context, Arcom s-a reorientat catre piata interna si parteneriate sau asocieri cu firme straine, dar si-a propus sa revina in Algeria si Libia pana in 2005.



Arcom detine 10% din actiunile unicului producator de gips carton din Romania - Lafarge Arcom Gips, dupa ce a vandut un pachet de 90% din actiuni catre gigantul francez Lafarge in doua etape. Suma cumulata a celor doua tranzactii a depasit 8 mil. $, spun surse de pe piata.



Actiunile Arcom sunt detinute in proportie de peste 85% de 1.400 de persoane fizice, niciuna neavand mai mult de 1%, alti actionari fiind SIF Muntenia cu 8%, Conimpuls Bacau cu 2-3 % (firma la care este actionar secretarul de stat MTCT Sergiu Sechelariu) sau Gimart Calarasi. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO