Companii

Arcom Bucuresti, profit de zece ori mai mare

13.08.2003, 00:00 36

Compania de constructii Arcom Bucuresti SA, unul dintre cei mai importanti jucatori ai pietei interne de profil, a realizat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 300 mld. lei (8,2 mil. euro), dubla ca valoare reala fata de perioada similara a anului trecut, cand a fost de 125 mld. lei (4,2 mil. euro). Profitul net a atins in primele sase luni al anului valoarea de 46 mld. lei (1,2 mil. euro), de zece ori mai mare in lei decat din aceeasi perioada - 4,6 mld. lei.
Cifra de afaceri bugetata pe primele sase luni era de numai 187 mld. lei (5,1 mil. euro), iar depasirea cu 50% in valoare nominala modifica previziunile pentru 2003. #leadend# Astfel, cifra de afaceri din acest an va fi de aproximativ 600 mld. lei, fata de 440 mld. lei, cat era stabilit initial prin bugetul de venituri si cheltuieli. De unde insa cresterea de pe primele sase luni, cand majoritatea operatorilor de pe piata au inregistrat scaderi ale activitatii, pe fondul iernii mai lungi din acest an?
"Arcom a actionat mai puternic in piata romaneasca. Am avut o crestere datorita incasarilor ce au inceput sa intre pe lucrari castigate sau incepute inca de anul trecut. Apoi am vandut o serie de active imobiliare, de apartamente si am avut multe comenzi in euro si dolari, in conditiile unei aprecieri a monedei europene in prima parte a anului", a comentat pentru Ziarul Financiar Florian Florescu, director economic al Arcom Bucuresti SA.
Societatea a incasat aproximativ 3,6 - 3,7 milioane dolari in urma vanzarii a 40% din actiunile unicului producator de gips carton Lafarge Arcom Gips SA catre grupul francez de materiale de constructii Lafarge. Dupa tranzactia consumata in luna martie a acestui an, Arcom a ramas actionar in cadrul societatii mixte de pe piata gips cartonului, pastrandu-si un pachet de 10% din actiuni.
Arcom Bucuresti este unul dintre cei mai importanti jucatori in afacerea salilor de sport, estimata la 100 - 120 milioane dolari si care se deruleaza prin intermediul Companiei Nationale de Investitii. In cadrul acestui program al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Arcom si-a adjudecat constructia a opt sali de sport in judetul Botosani, valoarea lucrarilor fiind estimata la 40 mld. lei (peste un milion de euro).
Printre lucrarile importante derulate de la inceputul acestui an se numara constructia sediului Primariei sectorului 2, antreprenor general in proiectul Carrefour - Colentina sau modernizarea bazei de productie Distrigaz Sud.
Pentru a doua perioada a anului, Arcom are in vedere construirea a patru blocuri in cartierul Brancusi in cadrul programului ANL si modernizarea a 14 scoli in judetele Timis, Arad, Caras Severin.
Compania Arcom SA, candva bratul extern al industriei romanesti de constructii, si-a reorientat strategia dupa caderea comenzilor din strainatate dupa 1989 in directia pietei interne si a formarii de societati mixte cu companii straine. Arcom SA face parte, alaturi de alte 11 firme, din holdingul Arcom.
Cifra de afaceri prognozata pentru acest an la nivelul holdingului este de 842 miliarde lei (22,4 mil.euro).
In acest an, principala companie din grup, Arcom SA si-a propus sa investeasca 38 mld.lei (peste 1 mil. euro) in achzitionarea unei macarale cu brat telescopic de 50 tone si in modernizarea statiilor de betoane, mijloacelor de transport de marfa si persoane, schele mobile usoare pentru interior si exterior, precum si unelte de mica si mare mecanizare.
Compania mai are in acest moment reprezentante la Krivoi Rog (Ucraina), Moscova (Rusia), Frankfurt (Germania) sau Viena, iar comenzile pentru strainatate sunt acum nesemnificative ca pondere in cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO