Companii

Apcarom Buzau si-a dublat profitul

31.01.2006, 20:05 24

Producatorul de echipamente de cale ferata VAE Apcarom Buzau, parte a grupului austriac VAE, a incheiat anul 2005 cu un profit net de 1,16 milioane de euro, de doua ori mai mare comparativ cu anul precedent. Cresterea profitului s-a produs pe fondul majorarii cu 75% a vanzarilor companiei.

VAE Apcarom a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 14,2 milioane de euro peste nivelul bugetat la inceputul anului, beneficiind de cresterea comenzilor in special din partea companiilor private. Veniturile totale ale companiei s-au ridicat la 15,1 milioane de euro, in timp ce cheltuielile s-au apropiat de 13,7 milioane de euro. Conducerea companiei nu a comentat rezultatele.

Compania s-a orientat anul trecut pe piata interna, in conditiile in care piata externa a inregistrat un regres. Vanzarile la export ale companiei au reprezentat anul trecut mai putin de 25% din cifra de afaceri.

In schimb, pe piata interna comenzile au crescut atat din partea CFR, principalul client al companiei, cat si din partea companiilor private mari, multe dintre acestea deruland in aceasta perioada investitii care cuprind si modernizarea cailor ferate proprii.

VAE Apcarom a castigat anul trecut o serie de licitatii pentru participarea la programul de reabilitare si modernizare a componentei de cale ferata a Coridorului IV paneuropean. Reprezentantii companiei spera ca investitiile din cadrul acestui program vor asigura si in perioada urmatoare comenzi importante si sustin ca piata interna este destul de mare pentru a asigura comenzi care sa acopere productia companiei in urmatorii ani.

VAE Apcarom este singurul producator roman de aparate de cale si componente de aparate de cale pentru cale ferata si metrou.

Principalul client al companiei este CFR, cu o pondere de 45% din vanzari. Compania a fost privatizata in 1998, devenind membra a concernului austriac VAE, lider mondial in fabricarea aparatelor de cale. Grupul VAE detine 77,4% din actiunile Apcarom. Principalul actionar minoritar este fondul de investitii Danube Tiger, administrat de elvetienii de la Hyposwiss, cu 9% din actiuni.

Actiunile Apcarom sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat ieri la pretul de 0,53 lei/actiune, in crestere cu aproape 2% fata de sedinta precedenta. Titlurile Apcarom sunt insa destul de putin lichide. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la peste 10,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO