Companii

Apcarom a reintrat pe profit, dar mai mic decat anul trecut

22.10.2004, 00:00 9

Producatorul de echipamente pentru cale ferata VAE Apcarom Buzau a avut  pe primele noua luni ale anului, un profit net de 19,6 miliarde de lei (peste 481.000 euro), in scadere in lei cu 63% fata de rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Totusi, compania a reusit sa recupereze in ultimele trei luni pierderea de 15,3 miliarde de lei de pe primul semestru, datorita primirii comenzii anuale din partea CFR, cel mai important client al Apcarom, amanarea de catre CFR a trimiterii comenzii respective fiind principalul factor care a determinat inregistrarea de pierdere in primele sase luni ale anului. Anul trecut, vanzarile catre CFR reprezentau 40 - 50% din totalul vanzarilor Apcarom.
Cifra de afaceri realizata de companie in primele noua luni ale anului a fost de 224,6 miliarde de lei (5,5 milioane de euro),  in scadere in lei cu 23% comparativ cu vanzarile aferente perioadei similare a anului precedent.
Apcarom a continuat sa inregistreze pierdere din activitatea financiara, in suma la sfarsitul celor noua luni de 2,1 miliarde de lei (aproximativ 53.000  euro).
Reprezentantii companiei nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii asupra acestor rezultate.
Dupa primul semestru, conducerea Apacarom declarase ca societatea va incheia pe profit anul acesta, dar ca obiectivul de crestere cu 15% a profitului comparativ cu anul trecut se pare ca nu va fi atins. Pentru acest an, Apcarom isi planificase obtinerea unui profit de 69,4 miliarde lei.
Actionarul majoritar al companiei este grupul austriac VAE Aktiengesellschaft, cu o participatie de 77,4%.  Cel mai important actionar minoritar este  fondul de investitii Broadhurst, care detine 6,1% din actiuni.
Incepand cu 1998, din momentul privatizarii companiei, in cadrul Apcarom s-a derulat un program amplu de investitii, in fiecare an investindu-se 800.000 - 1.000.000 euro in achizitia de utilaje, modernizari si reparatii. Compania nu a mai dat dividende din 1997, profitul obtinut fiind in general reinvestit. In acest an, Apcarom a achizitionat o linie automata de fabricat tirfoane in valoare de 35 miliarde lei, care urmeaza sa aiba o productie marfa de circa 3 milioane euro pe an, productie destinata in special exportului.
Actiunile Apcarom sunt listate pe Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 4.350 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 7,8 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO