Companii

AOAR: Comisia doreste mutarea poluarii din vest in noile tari membre UE?

03.12.2007, 15:10 13

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca decizia CE de a reduce Romaniei cota de emisii poluante cu 20% va avea consecinte economice grave, iar sectorul de producere a energiei in termocentrale, cel mai mare poluator din industria energetica, va inregistra pierderi estimate la aproape doua miliarde euro.
AOAR apreciaza ca decizia Comisiei Europene "poate sa genereze pierderi economice greu de evaluat, fiind posibila pierderea a zeci de mii de locuri de munca, inflatie si pierderea completa a competitivitatii economiei romanesti" si cere Guvernului sa initieze o dezbatere publica cu privire la problemele de mediu.
Oamenii de afaceri apreciaza ca "discretionara" decizia Comisiei Europene de a reduce Romaniei cota de emisii poluante cu 20%, condamnand lipsa de reactie a Guvernului.
"Guvernul nu poate accepta tacit aceasta decizie a Comisiei Europene (...). Pozitia de tacere si lipsa de reactie a autoritatilor publice sunt de neacceptat si trebuie sa fie corectate cat mai rapid", apreciaza AOAR.
Asociatia aminteste ca alte tari ca Ungaria, Polonia, Cehia, Lituania sau Malta, carora CE le-a aplicat, de asemenea, reduceri ale cotelor de emisii poluante, au actionat in instanta Comisia.
"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere, din nou, Guvernului, personal ministrului mediului si dezvoltarii durabile (MMDD) Attila Korodi, sa-si expuna public pozitia fata de masura discretionara adoptata de Comisia Europeana de a reduce cu 20% cota de emisii poluante alocata Romaniei", se arata intr-un comunicat al Asociatiei.
CE a redus, in octombrie, cotele anuale de emisii de dioxid de carbon (CO2) in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone cat ceruse statul roman pentru toate activitatile economice, la 75,9 milioane de tone. Totodata, CE a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru anul 2007, fata de planul national de alocare stabilit de autoritatile romane.
Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding, aprecia recent ca una dintre problemele cu care se confrunta producatorii de ciment sunt emisiile de dioxid de carbon, care sunt in prezent mai reduse cu 40% decat nivelul din '89. "Desi trebuie sa investim in fabrici noi, in urmatorii ani trebuie sa reducem nivelul de CO2 cu inca 20%, situatie care ne poate impiedica sa extindem capacitatile de productie", afirma Rohan.
Stabilirea acestor planuri de alocare a nivelului emisiilor de CO2 are scopul de a asigura respectarea de catre UE a angajamentelor asumate prin protocolul de la Kyoto, potrivit caruia emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 8% in 2012, fata de anul 1990.
Totodata, Asociatia reitereaza sustinerea pe care o acorda Guvernului in privinta taxei de prima inmatriculare, pentru a carei mentinere CE a trecut la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei, procedura care ar putea fi continuata de catre Comisie cu o plangere la Curtea Europeana de Justitie.
"AOAR este surprinsa de comportamentul CE, greu de acceptat de societatea romaneasca, prin care, pe de o parte, se doreste imbunatatirea conditiilor de mediu, motiv pentru care se procedeaza la reducerea arbitrara si discriminatorie cu 20% a emisiilor poluante in cazul Romaniei, iar pe de alta parte, nu accepta efectul negativ pe care-l produce cresterea numarului de masini la mana a doua importate din tarile europene dezvoltate, vehicule care nu mai indeplinesc de mult normele de poluare. Sau se doreste mutarea poluarii din tarile vest-europene in tarile nou intrate in UE, speculandu-se saracia populatiei?", se spune in comunicat.
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a afirmat recent ca Romania este nedreptatita de decizia CE privind reducerea cotei de emisii de dioxid de carbon si ca va transmite in acest sens o scrisoare autoritatilor de la Bruxelles, impreuna cu alte state.
Decizia privind transmiterea scrisorii a fost adoptata in urma unor discutii dintre premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul mediului, Attila Korodi, a afirmat Vosganian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO