Companii

Anularea sejururilor in Egipt scade cu 2 mil. euro incasarile tour-operatorilor

26.07.2005, 19:12 33

Traficul de turisti romani catre Egipt se va reduce substantial in urmatoarele luni, iar o parte din agentii vor inchide charterele (cursele cu avioane inchiriate) spre destinatiile din aceasta tara, ca urmare a atentatului terorist care a avut loc saptamana trecuta in statiunea turistica Sharm El-Sheikh.

"Egiptul a fost destinatia anului 2004, cand intre 10.000 si 15.000 de turisti romani au ales aceasta destinatie. Dupa atentatul terorist, cred ca traficul nu va depasi 6.000 de turisti pe tot anul", a afirmat Alin Burcea, presedintele agentiei de turism Paralela 45 din Bucuresti.

La un pret mediu al sejururului de 500 de euro, aceasta inseamna ca in 2005 incasarile anuale ale agentiilor din vanzarea de pachete turistice catre Egipt vor fi de circa 3 mil. euro, fata de 5-7,5 mil. euro anul trecut.

Burcea estimeaza ca atat Londra, cat si Turcia si Egiptul vor inregistra o scadere in urmatoarele sase luni, dupa care vor incepe sa-si revina, cu conditia insa sa nu aiba loc alte atentate in acest interval.

Agentia Paralela 45 a anulat charterul catre Egipt care ar fi trebuit sa inceapa la 1 septembrie, anul acesta. "Cu siguranta nu va mai fi cerere, asa ca nu vom mai organiza charterul", a spus Burcea.

Potrivit unor precizari facute de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Romania ar putea inregistra o usoara crestere a traficului de turisti straini datorita plasarii printre statele cu grad scazut de pericol de atentate teroriste.

"Efectul atentatelor este foarte grav. Egiptul va fi scos pentru o perioada din programele de promovare ale agentiilor de turism", spune Nicolae Demetriade, presedintele tour-operatorului bucuresteam Happy Tour, o agentie de turism cu venituri anuale de circa 20 de milioane de euro.

"Pentru turistii romani, Egiptul a devenit una dintre cele mai atractive destinatii in ultimii doi ani, o data cu inceperea organizarii curselor charter, care au redus cu circa 200 de euro costul transportului. De asemenea, un alt avantaj al curselor charter a fost si reducerea timpului de transport, de la o zi la circa doua ore, pentru ca liniile regulate zburau pana in Cairo, de unde turistii se deplasau pana in statiuni cu autocarul, timp de circa sapte ore", afirma el.

Costul unui sejur de o saptamana in Sharm El-Sheikh este intre 450 si 600 de euro, insa pentru Romania, perioada de varf pentru aceasta destinatie este toamna si iarna.

"In general toamna si iarna se merge catre destinatii calde, acum nu este perioada de sezon pentru Egipt", spune Cristian Mihai Balcescu, presedintele agentiei de turism CMB Travel din Bucuresti, cu afaceri de circa 6 milioane de euro anual.

"Am avut clienti care au renuntat pe ultimul moment la plecarea in Egipt sau Turcia si au ales Creta, pentru ca o considera mai sigura. Personal, cred ca nu va avea de suferit numai statiunea Sharm El-Sheikh, ci toate destinatiile musulmane, pentru ca apare o psihoza care ii determina pe clienti sa renunte la aceste destinatii", spune Balcescu.

Balcescu spune ca saptamanal, pleaca din Romania intre 3 si 6 avioane catre destinatii turistice din Egipt, iar numarul de persoane care pleaca saptamanal catre aceasta tara este de circa 500 de persoane.

"Egiptul este o tara cu un enorm potential turistic si preturile mici din prezent se datoreaza unei politici comerciale, cauzate de atentatele destul de frecvente din ultimii ani", considera Balcescu.

"Ne asteptam la o reorientare a turistilor de pe Sharm El-Sheikh pe Hurghada sau pe alte destinatii tot din Egipt", spune Martin Bikfalvi, director general al agentiei clujene Calibra, unul dintre cei mai importanti operatori locali pe destinatia Egipt, cu o cursa charter saptamanala pe relatia Bucuresti-Hurghada.

El spune ca o astfel de reorientare a fost resimtita deja de agentie pentru destinatia Kusadasi, care a fost inlocuita de turisti cu Bodrum sau Antalya, ambele destinatii de vacanta tot in Turcia.

Pentru urmatoarele doua zboruri, tour-operatorul din Cluj nu a inregistrat nici o renuntare. "Avem renuntari pentru doua zboruri de la jumatatea lunii august. Este vorba despre 10 persoane dintr-un total de 276 de turisti", afirma Bikfalvi.

"Nu am intentia sa renunt la charterul de Egipt", spune directorul Calibra. Din martie agentia clujeana a realizat 20 de curse charter cu destinatia Hurghada (Egipt), transportand peste 2.600 de persoane.

Pentru Calibra, statiunea egipteana in care s-au produs recent atentatele teroriste nu este o destinatie prioritara, nici in conditii normale. "Saptamana trecuta, din 138 de turisti care au plecat in Egipt, doar 11 au ales destinatia Sharm El-Shiek", spune directorul agentiei clujene.

Majoritatea celor care aleg statiunea de la Marea Rosie au venituri mai ridicate decat cei care isi petrec vacantele la Hurghada. In plus, cei mai multi dintre ei nu se afla la prima excursie in Egipt. "Dupa ce au vizitat Valea Regilor, piramidele si alte obiective turistice din Egipt, acestia aleg sa-si petreaca vacanta intr-o statiune de lux, mai linistita, dar de unde nu se pot organiza atat de usor trasee turistice", mai spune Martin Bikfalvi.

O serie de atentate au provocat, in noaptea de vineri spre sambata a saptamanii trecute, moartea a peste 80 de persoane in statiunea turistica Sharm El-Sheikh, de la Marea Rosie. Acestea sunt cele mai mari atentate care au vizat pana in prezent statiunile turistice din Egipt. Exploziile de la Sharm El-Sheikh au urmat unor atentate cu bombe care au explodat in retelele de transport in comun din Londra, provocand moartea a peste 200 de persoane. Anterior avusese loc un atac sinucigas cu bomba in statiunea turistica Kusadasi, in Turcia. georgiana.stavarache@zf.ro ; dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO