Companii

Antibiotice tinteste 3,5% din piata medicamentelor

02.05.2006, 00:00 15

Producatorul farmaceutic Antibiotice Iasi vizeaza in acest an un avans de 22% al cifrei de afaceri la 200 de milioane de lei (63,4 milioane de euro) si atingerea unei cote de 3,5% din piata interna de medicamente, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decat in 2005.

Compania estimeaza un profit brut de 29,5 milioane lei (8,5 milioane de euro), in crestere cu 24,4% comparativ cu valoarea raportata in 2005.

"Strategia de dezvoltare pentru acest an este axata in principal pe extinderea volumului exporturilor, prin inregistrarea si comercializarea de noi produse pe piata internationala si realizarea unor investitii importante care vizeaza cresterea competitivitatii produselor companiei, cu efect pe termen mediu si lung in cifra de afaceri", se arata intr-un comunicat al companiei.

Investitiile pentru anul in curs sunt orientate spre modernizarea sectiei de produse injectabile, in special pentru productia de cefalosporine injectabile si punerea in functiune a unei statii de epurare a apelor uzate si a unui incinerator de deseuri.

Anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri de 45,2 milioane de euro (163,5 mil. lei), cu 35% mai mult fata de anul 2004, si un profit brut de 6,5 milioane de euro (23,7 mil. lei), reprezentand un avns de 51%.

Potrivit companiei, evolutia pozitiva a indicatorilor financiari se datoreaza in principal consolidarii pozitiei detinute de Antibiotice pe segmentele de medicamente antiinfectioase, preparate dermatologice si de uz topic, care detin o pondere de circa 10% din cifra de afaceri.

Potrivit companiei de cercetare Cegedim Romania, in 2005 Antibiotice ocupa locul 9 in topul companiilor farmaceutice din Romania, cu o cota de 3,2% din piata.

Pachetul majoritar de actiuni al producatorului de medicamente Antibiotice Iasi se afla in prezent in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si urmeaza sa fie lansat la privatizare in urmatoarele luni. Procesul de privatizare este preconizat sa se finalizeze in toamna acestui an.

Pana in prezent, si-au anuntat interesul sa participe la privatizarea Antibiotice grupul farmaceutic Montero, cu activitati in distributia si retailul cu medicamente, compania Ph?nix Laboratorium din Ungaria, producatorul Ozone Laboratories si firma canadiana Acic Pharmaceuticals.

Valoarea de piata a producatorului este estimata la 180 de milioane de euro, de circa 40 de ori mai mare decat evaluarea din 1998 -1999, cand a fost prezentata pentru prima oara varianta privatizarii.

AVAS detine un pachet de 53% din actiunile producatorului iesean, actionari semnificativi fiind si fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO