Companii

Anomaliile din sănătate. Grija faţă de copii, doar în declaraţii: vitamina D, esenţială în procesul de creştere, este „măsurată“ cu un test din sânge care costă 150 de lei şi nu este decontat de stat

Anomaliile din sănătate. Grija faţă de copii, doar...

Autor: Mirabela Tiron

13.02.2023, 00:07 5298

♦ „Ce se întâmplă acum prin faptul că sunt impuse de Casă analizele care pot fi decontate este o anomalie. Medicul ar trebui să aibă libertatea să poată recomanda  în mod personalizat analizele de care pacientul are nevoie“ ♦ Cu o natalitate care s-a prăbuşit în ultimele trei decenii statul, nu doar că nu are nicio politică de încurajare a natalităţii, dar nici măcar nu se îngrijeşte de sănătatea copiilor existenţi. Are doar proiecte pe hârtie.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează integral medicamentul reprezentant de vitamina D, pe care medicii îl recomandă obligatoriu copiilor de la naştere până la vârsta de 2 ani pentru prevenirea rahitismului, dar părinţii care au indicaţie să le monitorizeze copiilor nivelul de vitamina D printr-o analiză de sânge trebuie să scoată din buzunar 150  de lei pentru că această analiză nu este decontată şi deci nu se poate face în baza biletului de trimitere.

De ce nu decontează Casa analiza de laborator pentru  determinarea vitaminei D la copii, o analiză de bază pentru sănătatea copiilor, care evaluează inclusiv riscul de rahitism? Datele arată că se decontează 100% medicamentul reprezentant de vitamina D pentru copii, tineri, elevi sau studenţi, gravide sau lehuze.

„Unde putem face analiza de vitamina D (25 OH vitamina D) decontată sau la un preţ mai mic? Copilul are nivelul de vitamina D la minim şi este cam scumpă mo­ni­torizarea periodică. Ne-a fost reco­man­dată de medic creşterea dozelor, dar trebuie monitorizat nivelul“, întreabă o mămică pe un grup de părinţi de pe Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO