Companii

ANL ar putea renunta la creditele ipotecare

10.08.2007, 21:17 18

Programul de stat privind constructia apartamentelor prin credit ipotecar prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) ar putea fi oprit, a declarat ieri Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor
"Trebuie sa analizam daca ar fi o decizie buna terminarea programului ANL si pornirea unui program de locuinte cu preturi convenabile, sub pretul pietei. Programul ANL a fost pornit in 1999, cand creditul ipotecar nu exista, acum insa majoritatea persoanelor pot avea acces la un astfel de credit", a explicat Borbely.
Din 2001, cand a inceput efectiv programul, pana astazi, statul roman a construit prin ANL circa 2.000 de unitati locative pentru tinerii sub 35 de ani, pentru achizitionarea prin credit ipotecar. In acest moment se afla in executie circa 900 de noi apartamente de acest tip, dintr-un total planificat de 1.781 de unitati locative.
Cealalta parte a programului ANL, respectiv constructia de apartamente destinate inchirierii, a totalizat in perioada 2001-2007 circa 18.500 de unitati locative, din care 821 au fost finalizate in prima jumatate a lui 2007.
Referitor la decizia recenta de a acorda chiriasilor din apartamentele ANL posibilitatea de a le achizitiona dupa 5 ani, cu banii jos, ministrul a declarat ca fondurile rezultate vor fi folosite in continuare pentru dezvoltarea de noi complexuri rezidentiale.
"Am facut un calcul empiric. Din cele aproape 20.000 de apartamente date in chirie, circa 2.100 de proprietari locuiesc acolo de mai mult de cinci ani, deci au dreptul sa il cumpere. Daca luam in calcul un pret mediu de 35.000 de euro pe apartament, ar rezulta un fond total de aproape 60 mil. euro", a explicat ministrul.
In acest moment se afla in stadiu de executie circa 6.000 de apartamente destinate inchirierii de catre tineri, propunerea de receptie pentru anul in curs fiind de 3.001, din care 821 au fost deja predate.
Borbely a anuntat ca guvernul a alocat o suma totala de 48 mil. lei pentru anul in curs, in vederea construirii de noi apartamente. Din total, 22,8 mil. lei sunt destinati dezvoltarii de unitati locative pentru persoanele cu cazuri sociale, restul fiind atribuit constructiei de apartamente pentru evacuatii din casele nationalizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO