Companii

Angajaţii CET Brăila aflaţi în greva foamei continuă protestul, unuia i s-a făcut rău

Autor: Cristina Sterian

08.10.2012, 14:39 149

Şase angajaţi ai CET Brăila au intrat, joi dimineaţă, în greva foamei, în semn de protest faţă de faptul că nu şi-au primit salariile şi tichetele de masă de trei luni. Oamenii s-au instalat într-unul din birourile societăţii CET, sperând că prin această formă de protest vor determina autorităţile să le dea salariile restante.

Sâmbătă, unuia dintre grevişti, un bărbat de 45 de ani, i s-a făcut rău, fiind luat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

Medicii i-au pus perfuzii, l-au stabilizat, apoi l-au trimis acasă, interzicându-i continuarea grevei pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

În locul acestuia, un alt angajat al CET Brăila a intrat în greva foamei. Starea greviştilor este însă destul de precară, dând semne de slăbiciune fizică.

"Este o situaşţie critică, am început să intrăm în trepidaţii toţi, avem frisoane, stare de ameţeală, abia mai putem articula cuvintele. E din ce în ce mai greu. Am ajuns cu puterile nu la ultima sută de metri, ci la final", a declarat, luni, Gheorghiţă Pîrlog, liderul sindical al salariaţilor de la CET Brăila.

În următoarele zile, consilierii municipali brăileni ar urma să se întrunească în şedinţă extraordinară pentru a lua în discuţie o formulă financiară prin care compania de termoficare să aibă acces la bani pentru plata salariilor.

În prezent, activitatea companiei de termoficare din Brăila este blocată după ce furnizorul de gaz a oprit livrarea combustibilului din cauza unei datorii de circa 13.000 de lei.

CET Brăila are de recuperat aproximativ 13 milioane de lei de la populaţie, iar potrivit conducerii unităţii pentru achitarea salariilor restante ar fi nevoie de aproximativ 140.000 de lei.

Potrivit sursei citate, multe dintre asociaţiile de locatari nu şi-au mai plătit de câţiva ani facturile la termoficare, iar în aceste condiţii CET a acumulat datorii de aproximativ 10 milioane de lei către furnizorul de gaze şi de circa 200.000 de lei către Electrica, astfel că în prezent este sistată atât furnizarea gazului către centrală, cat şi furnizarea energiei electrice.

În Brăila mai sunt racordate la CET 6.000 de apartamente, iar pe parcursul verii locatarii acestora au avut apă caldă doar două săptămâni. În condiţiile în care din cele 200 de asociaţii de locatari 140 au datorii mari, niciuna dintre cele 11 centrale de cvartal din municipiu nu mai funcţionează în prezent.

Primăria Brăila deţine 79 la sută din acţiunile CET.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, luni, la Arad, că un control al inspectorilor de muncă este în curs de finalizare la CET Brăila, unde şase angajaţi sunt în greva foamei, iar în cel mult două zile va prezenta soluţiile pentru rezolvarea situaţiei.

El a afirmat că până luni seară va primi raportul ITM, iar marţi sau miercuri va prezenta măsurile necesare pentru rezolvarea situaţiei de la CET Brăila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO