Companii

Andrew Prelea, South Pacific Group: Construim locuinte in apropierea zonelor de business

Andrew Prelea, South Pacific Group: Construim locuinte in apropierea zonelor de business

Andrew Prelea, joint CEO al companiei: In piata exista foarte multa speculatie in ceea ce inseamna proprietatile, tinand cont de faptul ca terenurile din Bucuresti au ajuns la valori comparabile cu Londra sau Paris. Ciclul vanzarii de terenuri trebuie sa inceteze iar dezvoltatorii sa inceapa sa construiasca.

02.03.2007, 20:48 471

South Pacific Group are in diferite stadii de derulare patru proiecte rezidentiale in localitatea Tunari din nordul Bucurestiului, unde detine circa 10 hectare de teren, pe care va construi 550 de locuinte.
"Am sesizat potentialul de crestere al zonei Pipera, unde proprietatile aproape
si-au dublat valoarea de la un an la altul si sunt inaccesibile pentru clasa de mijloc. Astfel, ne-am uitat la urmatoarea zona, si anume Tunari, care este la 12 kilometri de centrul orasului si foarte aproape de zona din Bucuresti in care sunt concentrate cele mai multe locuri de munca", a declarat Andrew Prelea, joint CEO al companiei.
Compania South Pacific Group este controlata de oamenii de afaceri Richard Gardner, George Prelea si Andrew Prelea, are 50 de angajati, inclusiv cinci australieni, printre care se numara si directorii companiei. Andrew Prelea, 39, are dubla nationalitate, fiind nascut in Romania.
Principalele zone in care South Pacific Group a achizitionat terenuri sunt Tunari, Runcu, Dascalu, Dimieni sau Otopeni.
"In Dascalu avem planuri pentru un proiect de mari dimensiuni, pe un teren de 10 hectare, impulsionati de viitoarea autostrada spre Ploiesti, care va trece prin apropiere. Lucrarile ar putea incepe in primul semestru al anului viitor, proiectul urmand a fi alcatuit din spatii comerciale, pe o suprafata de 15.000 de metri patrati, si 600 de locuinte, investitia fiind estimata la 60 milioane de euro", a precizat Prelea.
In prezent, activitatea companiei este concentrata in Tunari, unde South Pacific Group construieste patru ansambluri rezidentiale. Fiecare complex rezidential din Tunari poarta numele unui oras din Australia, cel mai recent proiect fiind denumit Canberra.
"Canberra va fi alcatuit din 100 de apartamente in blocuri cu maxim doua etaje, precum si din 100 de case insiruite, investitia implicata fiind de aproximativ 20 milioane de euro. Vanzarile la acest proiect vor incepe in toamna acestui an, targetul companiei fiind in principal familiile care cumpara locuintele pentru a trai in ele, deoarece nu dorim sa avem un cartier de chiriasi", a adaugat Prelea.
Primul proiect inceput de South Pacific Group in Tunari, Sydney, cuprinde 173 de locuinte - apartamente, duplexuri si case insiruite, dezvoltate pe un teren de 2,6 hectare. Kingdom Construction este compania din Australia care se ocupa de constructia acestui proiect, fiind o firma de constructii care lucreaza doar pentru South Pacific Group, potrivit lui Prelea. Finalizarea proiectului este programata pentru sfarsitul acestui an sau inceputul lui 2008.
Celelalte doua proiecte dezvoltate in Tunari, Melbourne si Adelaide, sunt formate din 71, respectiv 162 de locuinte, cele patru ansambluri rezidentiale fiind dezvoltate in imediata vecinatate unul fata de celalalt.
"Incercam sa formam o ecommunitye in Tunari", spune Prelea care isi propune ca in acest an sa dezvolte proiecte insumand 500 de locuinte, iar incepand din 2008, numarul de unitati construite sa ajunga la 1.000 in fiecare an.
"In piata exista foarte multa speculatie in ceea ce inseamna proprietatile, tinand cont de faptul ca terenurile din Bucuresti au ajuns la valori comparabile cu Londra sau Paris. Ciclul vanzarii de terenuri trebuie sa inceteze iar dezvoltatorii sa inceapa sa construiasca", spune Prelea.
Primul proiect al South Pacific Group pe piata locala a fost dezvoltat in Straulesti, pentru Ministerul Apararii, cele sapte blocuri de locuinte urmand a fi terminate in iulie anul acesta, cu trei luni mai devreme decat planurile initiale, potrivit lui Prelea. Investitia in acest proiect se ridica la 13 milioane de euro.
Compania ar putea dezvolta un alt proiect in colaborare cu Ministerul Apararii, de 1.200 de locuinte, in zona Ghencea. O parte din finantarea proiectelor South Pacific Group este obtinuta din contractarea unor credite bancare, pentru Sydney, compania colaborand cu Raiffeisen Bank, in timp ce proiectul cu Ministerul Apararii a fost finantat inclusiv printr-un credit BCR.
Proiectele South Pacific Group sunt vandute la preturi care sa asigure o marja de profit de circa 25%, compania luand in calcul din 2009 si extinderea activitatii catre alte orase din tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO