Companii

Analiză ZF. Veniturile nete din arendă sunt estimate la aproape 2 mld. lei pentru 2022, dar nici ANAF, nici Ministerul Agriculturii, nici APIA, nici consiliile judeţene „nu deţin date“ privind numărul contractelor de arendă

Autor: Florentina Niţu

11.03.2023, 11:50 378

Arenda medie în România a fost de 100 euro/hectar în 2020, conform ultimelor date disponibile la Eurostat, iar raportat la veniturile declarate la ANAF, înseamnă că circa 4,4 mil. ha de teren agricol sunt date în arendă Contractele de arendare se înregistrează la primăriile în a căror rază teritorială se află terenurile arendate şi sunt ţinute într-un registru special de secretarul consiliului local Datele nu sunt centralizate la nivel judeţean sau naţional, astfel că reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură nu deţin informaţii cu privire la numărul de contracte de arendă din România sau cu privire la suprafaţa care este dată în arendă.

Circa 4,4 milioane de hectare de teren sunt date în arendă, adică jumătate din terenurile agricole din România, iar pro­prietarii încasează în medie 100 euro/ha, dar în Ita­lia sau Olanda arenda medie este de 800 de euro/ha, conform ultimelor date de la Eurostat. „În România, suprafaţa arendată este jumătate din suprafaţa agricolă. Cuan­tumul arendei a crescut şi în România de-a lungul anilor, la o medie de 100 euro/ha, con­form statisticilor Eurostat, dar rămâ­nem în con­tinuare la coada clasamentului. Astfel, la o medie 100 euro/ha, luând în cal­cul venitu­rile brute din contractele de aren­dă de la ANAF, avem 4,37 milioane de hec­tare date în arendă“, spune Ioana Arsenie, strateg fianciar în cadrul Trusted Advisor.

Veniturile brute din contractele de are­dă pentru primele 11 luni din 2022 oferite de ANAF sunt de 2,16 miliarde de lei, iar veniturile nete din contractele de arendă au fost de 1,96 de miliarde de lei de la începu­tul anului trecut până în luna noiembrie, inclusiv, con­form datelor ofe­rite la solicitarea ZF de ANAF. La nivelul anului 2021, veniturile nete din contractele de arendă au fost de 1,8 miliarde de lei, astfel că a fost înregistrată o creştere de 10% anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO