Companii

Analiză ZF. Spania are curent ieftin după ce a plafonat gazul pe care nici măcar nu îl are. România plăteşte energia ca şi cum ar fi un stat fără resurse. „Este o combinaţie de prostie şi interese ce se vede acum în România“

Analiză ZF. Spania are curent ieftin după ce a plafonat...

Autor: Roxana Petrescu

11.07.2022, 00:07 19490

Piaţa energiei din România pare în acest moment complet disfuncţională, mecanismele prin care se stabilesc preţurile anulând complet avantajul resurselor interne Spania, de exemplu, are de câteva zile unul dintre cele mai mici preţuri la energie din UE, guvernul de la Madrid decuplând timp de un an formarea preţului intern de piaţa europeană Cum? Prin introducerea unui plafon pentru gazul folosit în producerea de energie Paradoxul? Spania a pus un plafon, cu binecuvântarea CE, pe un gaz pe care nici măcar nu îl are, îl importă de la algerieni În acest timp, România are facturi istorice şi industrii închise cu 70% producţie internă de gaz natural.

La finalul săptămânii trecute, Spania şi Portugalia aveau prin­tre cele mai mici preţuri la energie, de 147 de euro/MWh, timp în care energia se tran­zacţiona în România la un preţ de 280 de euro/MWh, Italia ajunsese la 418 euro/MWh, iar Franţa de 411 euro/MWh.

Ceea ce se vede acum în Spania este e­fectul presiunii pe care guvernul de la Madrid a făcut-o în sensul decuplării pieţei iberice de restul continentului, astfel încât timp de un an preţul energiei să scadă. Acest lucru a fost posibil după negocieri de un an de zile pe care spaniolii şi portughezii le-au purtat cu liderii UE insistând pe câţiva diferenţiatori.

Ambele state au o pondere foarte mare a energiei verzi, sistemele sunt slab interconectate cu restul blocului, iar de­pendenţa de gazul rusesc nu este pro­nunţată, Algeria fiind principala sursă de alimentare cu gaze. Ce au obţinut concret spaniolii a fost introducerea unui plafon de 50 de euro/MWh pentru gazul pe care ţara îl foloseşte în produce­rea de energie elec­tri­că.

Negocierile au înce­put de la un preţ de 30 de euro/MWh. Doar ca un exemplu, tran­zacţiile pentru azi cu gaz pe bursa din Austria se fac la 182 de euro/MWh. Pe sta­tisticile de vineri, circa 20% din producţia de energie a Spaniei venea de la centralele pe gaze, alimentate cu acel gaz plafonat. Practic, dacă înainte de introducerea aces­tui plafon, energia spaniolă se ducea spre cel mai înalt semnal de preţ stabilit de centralele pe gaze (piaţa urmăreşte cel mai mare preţ), acum acel semnal a scăzut, ducând toată piaţa în jos. Dar ce este cu adevărat interesant în ceea ce a reuşit Spania să facă este că a pus un plafon pe un gaz pe care nici măcar nu îl produce.

În acest timp, România, ţară care îşi asigură în proporţie de 70% necesarul de ga­ze, a plafonat preţul fi­nal al gazului pentru consumatorii casnici, în timp ce gazul folosit pentru energie intră în centrale la preţul pie­ţei. Marii consumatori deja sunt închişi, ultimii pe listă fiind Azomureş şi Alum, asta în contextul în care România este la nivel european una dintre cele mai puţin dependente ţări de importurile de gaze. Pentru iarna acestui an, tranzacţiile se încheie la 2.200 de dolari pe mia de metri cubi pentru gaze, de 10 ori mai mult faţă de iarna anului trecut, gaz care apoi se descarcă în preţul energiei.

„Când a început criza, mai multe state au cerut schimbarea modelului de funcţionare a pieţei de energie. La noi, energia se vinde în proporţie de 50% de pe o zi pe alta, deci piaţa în sine este creată de speculatori, iar preţul de închidere este dat de cel mai scump producător“, explică un specialist din sectorul energetic.

La nivel european, inclusiv în România, pieţele de energie funcţionează după modelul preţului marginal pentru electricitate. Ce înseamnă acest lucru? „Pieţele interne sunt organizate astfel încât energia cea mai ieftină intră prima în sistem, sursele mai scumpe fiind adăugate în funcţie de cerere. Acest model asigură eficienţă, transparenţă şi îi motivează pe producători să tindă spre costuri cât mai mici. Există un consens general că modelul marginal este cel mai bun pentru funcţionarea pieţelor de electricitate liberalizate. Atunci când există suficientă producţie de energie verde pentru a acoperi cererea, atunci preţurile sunt la cel mai scăzut nivel pentru că producătorii scumpi nu trebuie porniţi. Când este necesară mai multă energie, atunci intră în funcţiune centralele mai scumpe, ele fiind cele care dar preţul de închidere al pieţei“, este explicaţia de pe site-ul Comisiei Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO