Companii

ANALIZĂ ZF. Primii 20 de exportatori de snacksuri, dulciuri şi produse de panificaţie ţin peste 70% din livrările României peste hotare. Anual, exporturile din această categorie depăşesc 330 mil. euro, dar sunt de aproape trei ori mai mici decât importurile

ANALIZĂ ZF. Primii 20 de exportatori de snacksuri,...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

23.10.2023, 18:30 168

♦ România a exportat în primele şase luni ale acestui an produse din categoria de aproape 200 de milioane de euro, în creştere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cele mai mari 20 de companii prezente în topul celor mai mari exportatori de preparate pe bază de cereale, făină, amidon sau de produse de patiserie au realizat în primele şase luni ale acestui an exporturi de peste 140 de milioane de euro, în creştere cu 24% faţă de anul precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de ZF. Astfel, aceste 20 de companii prezente în clasa­ment realizează peste 70% din exporturile României din această categorie.

În 2022, exporturile de preparate de bază de cereale, făină, amidon, dar şi de produse de patiserie s-au ridicat la 337 milioane de euro. În ultimii cinci ani, li­vrările României peste hotare au crescut în această categorie, doar anul trecut avansul fiind de 28%. În acelaşi timp, im­por­turile au ajuns anul trecut la peste 810 mi­lioane de euro, în creştere cu 23% faţă de anul precedent, conform calculelor ZF pe baza informaţiilor de pe platforma Tempo a INS. Astfel, deşi exporturile au avan­sat mai rapid decât impor­turile, deficitul comer­cial din do­meniu rămâne substanţial, în 2022 acesta fiind de 474 milioane de euro.

Evoluţia exporturilor din această categorie vine după ce cei mai mari jucători au investit masiv în extinderea producţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO