Companii

Analiză ZF. „Moda“ prietenilor necuvântători afectează balanţa comercială: România are al patrulea cel mai mare deficit comercial din lume la hrana pentru animale de companie: importurile sar de 300 mil. dolari, pe când exporturile tind spre zero

Analiză ZF. „Moda“ prietenilor necuvântători...

Autor: Cristina Roşca

18.08.2023, 17:40 203

♦ Pe o piaţă unde tot mai mulţi oameni îşi cumpără sau adoptă un pet, producţia de mâncare pentru câini ori pisici e aproape inexistentă, vânzările fiind susţinute cu importuri ♦ Aproape jumătate dintre gospodăriile din România au un câine, o pisică sau ambele animale, cea mai mare pondere din Europa.

România a exportat anul trecut mâncare pentru câini şi pisici în va­loare de doar 16 mi­li­oane de dolari, pe când importurile au sărit de 325 de milioane de dolari, arată o analiză ZF făcută pe baza da­telor de la WorldsTopExports.com. Astfel, piaţa locală a avut un deficit comercial de circa 310 milioane de dolari în 2022, cu 10,5% mai mare decât în anul anterior. Această evo­luţie vine în contextul în care tot mai mulţi români îşi cum­pără sau adoptă un pet, însă pro­ducţia de mâncare pentru câini ori pisici e aproa­pe ine­xis­tentă, aşa că vânzările sunt susţinute cu importuri.

„La mâncare de animale, avem o problemă pentru că există doar opt producători la nivel naţional, deşi piaţa e mare şi în creştere“, spunea recent Daniel Gross, CEO al retaile­rului Penny. Executivul a studiat toate categoriile de pro­duse unde România are de­ficit comercial mare, iar hra­na pentru animale de com­panie e în top.

De altfel, datele de la WorldsTopExports.com arată că Ro­mânia este pe locul pa­tru la nivel mondial după valoarea deficitului comercial la mân­carea pentru câini şi pisici. Piaţa locală este precedată de Marea Britanie, Japo­nia şi Canada, ţări cu populaţii mai numeroase şi cu economii mult mai dezvoltate. Asta înseamnă că şi pute­rea de cumpărare e mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO