Companii

Analiză ZF. Ce se va întâmpla cu consumul privat în 2024? Inflaţia va scădea în continuare, dar puterea de cumpărare nu-şi va reveni. Astfel, oamenii vor fi atenţi la ce pun în coşul de cumpărături

Magazinele de tip discount au devenit principalul canal de achiziţii de bunuri FMCG pentru români în prima parte din 2023, acest canal devansând în premieră hipermarketurile.

Magazinele de tip discount au devenit principalul canal de achiziţii de bunuri FMCG pentru români în prima parte din 2023, acest canal devansând în premieră hipermarketurile.

Autor: Cristina Roşca

16.01.2024, 16:00 189

În primele 11 luni din 2023, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a crescut în serie brută, în volum, cu 2,2%, arată datele INS Totuşi, marii retaileri afirmă că „în teren“ situaţia stă diferit, mai exact vânzările în volum au scăzut, iar singurul motiv pentru care în valoare încasările sunt pe plus îl reprezintă scumpirile Ce se va întâmpla în 2024, an electoral?

Românii vor rămâne în 2024 în zodia prudenţei, astfel că vor fi atenţi la modul în care îşi cheltuie banii şi la ce pun în coşul de cumpărături, spun reprezentanţii mari­lor reţele de comerţ mo­dern. Ultimii aproape doi ani, marcaţi de inflaţie ridicată, şi-au pus amprenta asupra puterii de cumpărare, care a scăzut comparativ cu perioada de pandemie, astfel că oamenii au început din nou, după o pauză de mai bine de un deceniu, să caute oferte şi promoţii şi să se orienteze către produse mai ieftine (downtrading), mai degrabă decât mai scumpe (uptrading sau premiumizare). Situaţia din 2024 nu se arată mult diferită, deşi inflaţia va continua să scadă.

„Remarcăm o tranziţie în ceea ce pri­veşte decizia de cumpărare, dacă acum câţi­va ani vorbeam de tendinţe de premiu­mi­zare, 2023 ne-a reconfirmat importanţa preţului şi vedem asta în comportamentul de consum. Oamenii sunt dispuşi să schim­be magazinul pentru preţuri şi promoţii mai bune“, spune Ionuţ Ardeleanu, directorul general al Auchan Retail România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO