Companii

Analiză. Topul celor mai mari profituri din FMCG în 2022: producătorii de ulei fac un pas în faţă după un an cu creşteri de preţuri record

Analiză. Topul celor mai mari profituri din FMCG în...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

04.08.2023, 20:00 825

În top sunt patru companii din domeniul tutunului, iar unele conduc clasamentul anual  Cea mai mare creştere a profitului a avut-o Omnia Europe, un producător nou intrat pe segmentul amidonului.

Primele 15 companii din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG) ca nivel al profitului net raportat au acumulat câştiguri de aproape 4 miliarde de lei în 2022, adică cu 77% mai mult decât anul precedent, arată o analiză a ZF. Cel mai mare profit din sector a fost raportat de J.T. International SRL, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de ţigarete. În 2022, compania care se ocupă de comerţ, JT având în România şi activitate de producţie, dar pe o altă entitate juridică, a raportat un profit net de 932 de milioane de lei, în creştere cu peste 18% faţă de anul precedent, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

De altfel, şi anul trecut JT International, membră a Japan Tobacco, a ocupat prima poziţie în clasamentul celor mai mari profituri. În general, topul celor mai mari profituri este condus de jucători din domeniul ţigărilor, iar 2022 nu face excepţie, având în vedere că pe locul secund se află Philip Morris Trading, cu un profit net de 635 mil. lei. Însă, cu toate că în general podiumul era ocupat de jucători din domeniul ţigaretelor şi din sectorul băuturilor, în 2022 pe locul trei în topul profiturilor din FMCG se află Expur, unul dintre principalii jucători de pe piaţa uleiului vegetal. Expur a raporat un profit net de 533 mil. lei, de patru ori mai mare decât în anul precedent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO