Companii

Americanii de la Smithfield negociaza preluarea fabricii de mezeluri Salonta

15.09.2004, 00:00 232

Gigantul american din industria carnii de porc Smithfield  - cu vanzari anuale de 9 miliarde de dolari - isi continua expansiunea "silentioasa" pe piata romaneasca prin demararea negocierilor pentru achizitia fabricii de mezeluri crud-uscate Salonta Sibiu. Aceasta societate este detinuta in proportie de 70% de Agrotorvis Timisoara, care este la randul sau in proprietatatea unor investitori italieni, si de un producator local de mezeluri, Principal Construct Prahova.
Surse din industria mezelurilor sustin ca valoarea tranzactiei se ridica la 2,5 milioane de euro. La inceputul acestui an, Smithfield a intrat puternic pe piata romaneasca a carnii de porc prin achizitionarea de la Agrotorvis a 70% din activele fostului combinat de ingrasare a porcilor Com-Tim Timisoara, iar la inceputul acestei luni americanii au batut palma cu cei care mai detineau restul de active: ComTim Grup, detinut de un investitor roman si un grup de investitori australieni. Valoarea totala a tranzactiei a fost estimata la circa 40 de milioane de dolari.
Desi detine o fabrica de mezeluri in cadrul Com-Tim cu o capacitate mare, decizia Smithfield de a achizitiona fabrica de la Salonta vine ca urmare a faptul ca aceasta din urma este specializata in mezeluri crud-uscate spre deosebire de prima unde se fabrica produse generale. De altfel, fabrica de la Salonta a facut parte din colosul numit Com-Tim, fiind la ora actuala una dintre cele mai bine dotate facilitati de productie a mezelurilor crud-uscate din Romania.
Claudiu Ciuciureanu, directorul general al Principal Construct, neaga faptul ca ar fi negociat vanzarea catre americani. "E adevarat ca am primit numeroase oferte pentru aceasta fabrica, insa nu am dat curs nici uneia dintre ele", sustine Ciuciureanu.
Principal Construct a avut anul trecut o cifra de afaceri de 15 milioane de euro, in scadere cu circa 5% fata de anul precedent. Pentru acest an estimarile in privinta vanzarilor se situeaza intre 18-19 milioane de euro. Principal Construct a investit 4 milioane de dolari in modernizarea fabricii de la Salonta (capacitate annuala 3.600 de tone) care a intrat pe piata la mijlocul anului trecut si mai detine o facilitate de productie la Filipestii de Padure in judetul Prahova.
Smithfield se afla in expansiune pe piata europeana, unde a cumparat 22% din actiunile producatorului de mezeluri Campofrio Alimentacion din Spania, care detine in Romania producatorul de profil Tabco-Campofrio - iar recent a achizitionat pachetul majoritar de actiuni detinut de producatorul spaniol la producatorul polonez de mezeluri Morlini. Americanii au mai si negociat preluarea unuia dintre cei mai mari producatori de mezeluri din Ungaria, Pick care se confrunta cu probleme financiare.
Piata preparatelor din carne a atins anul trecut circa 260 de milioane de euro (130.000 de tone) si este dominata de Cris-Tim urmat indeaproape de Aldis Calarasi, Tabco-Campofrio, Angst Ro, Kosarom Pascani, Principal Construct, Caroli sau Spar Groupe. Jucatorii din piata se afla in fata unui val de oferte de preluari venite din partea unor nume mari din Germania, Olanda si Grecia care pot cumpara ieftin in acest moment din cauza crizei de materie prima cu care se confrunta producatorii autohtoni.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO