Companii

Americanii de la Forest Oil pleaca dupa esecul in explorari

11.05.2005, 19:18 22

Compania petroliera americana Forest Oil se va retrage in acest an din Romania, renuntand la operatiunile sale de explorare petrolifera din Carpatii de curbura, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate companiei.

"Forest a intrat pe piata romaneasca in 1999 si a investit de atunci in operatiunile sale din trei perimetre din zona Carpatilor de curbura, fonduri estimate la aproximativ 7 - 8 milioane de dolari", afirma sursele citate.

Compania americana a luat decizia strategica de a se retrage din acest an din Romania, unde nu a gasit rezerve de gaze sau de titei in vederea inceperii unei productii.

Forest Oil a efectuat lucrari de explorare in toate cele trei perimetre, iar anul trecut a forat in apropiere de Focsani o sonda, insa eforturile s-au soldat cu un esec.

"Forest Oil a notificat decizia sa Autoritatii Nationale pentru Resurse Minerale, astfel incat cele trei perimetre vor reveni iar statului, care ar putea sa le reoferteze catre alti investitori interesati in cadrul viitoarelor runde de licitatii", explica sursele citate.

Forest Oil este una dintre cele mai mari companii petroliere independente americane, realizand venituri de aproximativ 913 milioane de dolari (735 de milioane de euro) in 2004. Actiunile companiei sunt listate la bursa din New York, unde valoarea bursiera a Forest Oil trece de 2,35 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro).

Investitiile companiilor in operatiuni petroliere pe piata romaneasca derulate din 1990 erau estimate la finele anului trecut pana la aproximativ 400 de milioane de dolari (322 de milioane de euro).

Printre cei care au mizat ca vor gasi rezerve importante de hidrocarburi se numara gigantul anglo - olandez Shell (cu investitii de peste 70 mil. $), Total (Franta), ConocoPhilips (SUA), Wintershall (Germania) sau companii de talie mai mica precum firma britanica Falcon (fost Ramco), Tullow Oil (Irlanda) sau Regal Petroleum (Marea Britanie). Deocamdata, numai Wintershall si Falcon au inregistrat succese si au demarat sau urmeaza sa inceapa o productie de gaze in Romania.

Conform ultimelor date, aproximativ trei sferturi din suprafata Romaniei este concesionata pentru derularea operatiunilor petroliere. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO