Companii

Ameninţă proiectele pe vânt sistemul energetic?

Ameninţă proiectele pe vânt sistemul energetic?
17.06.2010, 23:49 87

Explozia de proiecte eoliene aşteptate să intre în funcţiune înanii următori ridică mai multe semne de întrebare în ceea cepriveşte siguranţa sistemului energetic naţional, împărţindu-i pespecialiştii din piaţă în două tabere: unii cred că funcţionareaunor unităţi precum reactoarele de la Cernavodă sau atermocentralelor ar putea fi ameninţată, în timp ce alţii spun căpână la o anumită limită în ceea ce priveşte capacitatea instalatăîn eolian, aceste proiecte nu vor ridica probleme.

"Multă energie verde înseamnă probleme pentru sistem. Dacă înperioada de noapte, când nu se consumă foarte multă energie, batevântul puternic, ce facem? Oprim centralele, a doua zi le repornimpentru ca mai încolo să le oprim din nou? Sunt costuri foarte marilegate de aceste operaţiuni", a spus Mihai David, directorulgeneral al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie dinRomânia.

Potrivit Legii 220/2008, care stabileşte sistemul de promovare aenergiilor regenerabile, indiferent de consumul naţional de energiedintr-un moment, energia produsă din surse regenerabile va fi primaîncărcată în sistem, ceea ce ar putea duce la oprirea unor unităţiconvenţionale în momentul în care nu există un consum de energiecorespunzător.

"Reactoarele de la Cernavodă or să stea pe butuci pentru că vininvestitorii din eoliene, iar energia lor are prioritate. Trebuiesă se facă ceva cu această lege pentru că energia nucleară trebuiesă fie protejată. Nu poţi să porneşti şi să opreşti reactoarele oride câte ori bate vântul mai tare", spune Viorel Şerban, inginer încadrul CITON, sucursală a Regiei Autonome pentru ActivităţiNucleare specializată în proiectarea şi ingineria pentru obiectivenucleare.

Mai mult, specialiştii spun că în actualul text al Legii220/2008, investitorii în proiectele eoliene au numai facilităţi,dar nicio obligaţie în ceea ce priveşte menţinerea securităţiisistemului energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO