Companii

AmCham România: Măsurile fiscale luate intempestiv, deşi pe termen scurt generează venituri bugetare, pe termen mediu şi lung pot avea efecte negative, inclusiv asupra inflaţiei şi creşterii economice

AmCham România: Măsurile fiscale luate intempestiv,...

Autor: Cristina Bellu

14.07.2023, 10:23 196

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) atrage atenţia decidenţilor politici că trebuie să dea dovadă de  transparenţă şi viziune pe termen lung în definirea pachetului de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.

“Mediul de afaceri înţelege urgenţa accelerării demersurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar şi nevoia corectării derapajelor care generează costuri de oportunitate pentru România, culminând cu pericolul suspendării fondurilor europene. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) reprezintă cel mai mare, dacă nu singurul, stimul pe care îl avem nu doar pentru a evita intrarea în recesiune economică, ci şi pentru a asigura o creştere economică sustenabilă. Drept urmare, nu ne permitem riscul de a compromite absorbţia acestor fonduri”, spun reprezentanţii comunităţii de afaceri din România.

Aceştia îşi exprimă însă îngrijorarea că măsurile luate intempestiv şi insuficient analizate, deşi pe termen scurt generează venituri bugetare, pe termen mediu şi lung pot avea efecte directe sau secundare negative, inclusiv asupra inflaţiei şi creşterii economice.

“Altfel spus, să nu sacrificăm creşterea economică pe termen lung pentru câştigurile pe termen scurt”.

Organizaţia susţine reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile şi stimulative, şi eliminarea tuturor portiţelor de optimizare fiscală care lasă loc de abuzuri. Din acestă perspectivă reprezentanţii AmCham România consideră că sunt esenţiale evitarea impactului negativ asupra creşterii economice, maximizarea colectării la buget, stimularea investiţiilor şi sinergia dintre strategia de dezvoltare economică şi politicile fiscale.

“Înţelegem din spaţiul public că există diverse scenarii de măsuri şi politici fiscale în analiză la nivelul Guvernului, precum şi o consultare cu Comisia Europeană, însă, ca întotdeauna, solicităm un dialog transparent cu mediul de afaceri, înainte ca o decizie finală să fie asumată, întrucât ne dorim să fim parte din soluţie”, comcluzionează reprezentanţii AmCham România, organizaţie care renuneşte peste 530 de companii americane, internaţionale şi româneşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO