Companii

Ambro Suceava, pierderi de 3 mil. euro

27.06.2006, 19:21 26

Compania Ambro Suceava, unul din cei mai importanti jucatori din industria hartiei si celulozei, estimeza pentru acest an o cifra de afaceri de 31,2 de milioane de euro, in crestere de 22,5 milioane de euro anul trecut.
In 2005, compania a inregistrat o pierdere de circa 3 milioane de euro, in timp ce pentru acest an si-a propus un profit de 0,2 milioane de euro. Reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu pe aceasta tema pana la inchiderea editiei. Pe primul trimestru al acestui an, compania a raportat vanzari de aproximativ 3,2 milioane de euro.
Actionarul majoritar al Ambro Suceava este compania Sical din Franta, printre actionari mai numarandu-se Romcarton Bucuresti, Rossmann din Franta si Sikor din Franta. La inceputul acestui an, compania a operat o majorare de capital de peste 10 milioane de euro. In prezent, conform informatiilor disponibile pe site-ul Rasdaq, capitalul social al Ambro Suceava este de aproximativ 18 milioane de euro. La nivel de industrie, anul 2005 a adus prima scadere a productiei de hartie, dupa ce in perioada 1990-2003 acesta a avut o evolutie ascendenta.
Astfel, anul trecut productia de celuloza a scazut cu 61,6% comparativ cu 2004, pana la 161.000 de tone, iar cea de hartie cu 81,6% pana la 365.000 de tone. Si exporturile au urmat aceeasi tendinta de scadere, vanzarile pe alte piete diminuandu-se la 114.000 de tone, conform datelor furnizate de Patronatul Industriei de Celuloza si Hartie din Romania (ROMPAP). Reprezentantii institutiei estimeaza ca si in acest an tendinta de scadere se va mentine, determinata de evolutia costului cu materiile prime si utilitatile. Compania activeaza si pe piata cartonului ondulat, pe primul trimestru al acestui an realizand o productie de 2.300 de tone.
Aceasta piata este estimata la aproximativ 120 de milioane de euro, in timp ce productia anuala este de 210.000 de tone. Daca societatile din domeniul hartiei si celulozei se lupta sa supravietuiasca, pe partea de carton ondulat s-au infiintat noi jucatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO