Companii

Alstom echipeaza Centrala de la Cernavoda

10.02.2004, 00:00 21



Compania franceza Alstom va livra in cursul acestei luni al doilea grup generator Diesel catre Unitatea II a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, in baza unui contract in valoare de 11 mil. euro, potrivit ministerului economiei si comertului.



Contractul, incheiat anul trecut de cele doua companii, prevede livarea de catre francezi a doua grupuri generatoare Diesel, care vor asigura alimentarea de rezerva a serviciilor interne ale Unitatii II de la Cernavoda. Primul grup generator se afla intr-un stadiu avansat de montaj, fiind livrate si o parte a echipamentelor si instalatiilor aferente celor doua grupuri.



Finantarea achizitiei facute de producatorul de energie electrica Nuclearelectrica a fost acoperita prin contractarea unui credit de la banca franceza Groupe Societe Generale.



Nuclearelectrica a contractat pentru finalizarea Unitatii II a centralei de la Cernavoda un credit de peste 400 mil. euro de la un consortiu de banci format din Societe Generale, Banca Romana pentru Dezvoltare si Credit Lyonnais. Creditul este destinat acoperirii importurilor de echipamente facute de Nuclearelectrica pentru derularea proiectului de la General Electric (SUA), Atomic Energy of Canada Limited (Canada), Nexans, Alstom (Franta) si Ansaldo (Italia).



Reactorul al doilea al centralei este prevazut sa devina operational pana la inceputul lui 2007.



In acest moment, Nuclearelectrica are, cu un singur reactor in functiune, o cota de 10% din productia nationala de energie. In total, centrala are cinci reactoare de tip CANDU, de conceptie canadiana, din care numai unul este operational din 1996.



Nuclearelectrica deruleaza in acest moment o licitatie pentru desemnarea unui consultant financiar in proiectul Unitatii III a centralei, cu o valoare estimata la un miliard de dolari.



Consultantul financiar va fi cel care va stabili schema de finantare a proiectului, in conditiile in care nu va mai fi angajata garantia statului. Surse apropiate proiectului afirma ca, in principiu, va fi aleasa metoda finantarii pe proiect (project finance), un mecanism financiar nou pentru piata romaneasca. Prin project finance, finantarea contractata pe termen lung va fi returnata din veniturile generate chiar de proiect. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO