Companii

Alpiq face prima schimbare dupa ce a preluat o parte din Energy Holding

20.04.2010, 23:12 121

Grupul energetic elvetian Alpiq, cu afaceri de 10 miliarde deeuro anul trecut, a facut prima schimbare de la preluarea a doifurnizori de energie electrica locali prin intermediul carora adevenit liderul tranzactiilor cu energie de pe piata concurentiala,cea a marilor consumatori.

Astfel, de la inceputul acestui an Buzmann Industries, companiecare a intrat in portofoliul Alpiq in 2007, a devenit AlpiqRomindustries, in timp ce EHOL Distribution, companie preluata anultrecut, a devenit Alpiq Romenergie, potrivit datelor de laRegistrul Comertului.

EHOL Distribution a fost infiintata la jumatatea lui 2008 si,potrivit unor surse din piata, pe numele acestei companii a fosttransferata cea mai mare parte a contractelor cu energie apartinandEnergy Holding, una dintre cele mai influente companii de comert cuenergie, pusa pe picioare de catre controversatul Bogdan Buzaianu,finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, inperioada guvernarii lui Adrian Nastase.

Atat Buzmann Industries, cat si EHOL Distribution au contractede achizitie de energie cu Hidroelectrica, cel mai ieftinproducator local de energie aflat in portofoliul statului. Dealtfel, contractele de achizitie de energie ieftina au fost si bazape care au crescut spectaculos afacerile unor furnizori de energie.Odata cu aceste doua achizitii, Alpiq a devenit cel mai marejucator din piata concurentiala cu o cota de 12%, potrivit ANRE. Intotal, cele doua companii au avut in 2008 afaceri de peste 170 demilioane de euro si castiguri de 26 de milioane de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO