Companii

Alcoa continua transferul de tehnologie din Cehia

07.08.2008, 20:36 30

Producatorul de cabluri auto Alcoa ar putea sa inchida unele capacitati de productie din Cehia, implicand concedierea a 850 de angajati, urmand sa transfere activitatile respective in Romania, unde costurile cu forta de munca sunt mai reduse, potrivit unei analize realizate de Reuters si citata de Mediafax.
Alcoa detine in prezent in Romania patru fabrici (doua la Caransebes, una in localitatea Nadab, judetul Arad, si una la Beius, judetul Bihor) in care lucreaza in total 7.000 de oameni.
Contactati de ZF, reprezentantii Alcoa Nadab au declarat ca o parte din echipamentele de productie din Cehia vor fi transferate acolo, dar ca acest lucru nu inseamna ca fabrica ceha va fi inchisa. "Transferul de echipamente din Cehia la Nadab face parte din politica de retehnologizare a facilitatilor de productie", au declarat reprezentantii companiei.
Alcoa desfasoara in cadrul fabricii din judetul Arad activitati de asamblare a retelelor de cabluri folosite in sistemele de distributie electrica auto pentru Ford, Audi si Volkswagen.
Conducerea Alcoa estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 30,8 milioane de euro (108 mil. lei), in crestere cu 11,6% fata de anul trecut. Potrivit oficialilor companiei aradene, evolutia cifrei de afaceri se datoreaza extinderii facilitatilor de productie ale fabricii din Caransebes.
Compania Alcoa a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 27,6 mil. euro (91,2 mil. lei), dupa ce la inceputul anului 2007 conducerea companiei estima ca acest indicator va atinge valoarea de 19,9 milioane de euro.
Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Alcoa, principalii factori care au contribuit la depasirea estimarilor pentru anul trecut au fost pe de o parte deschiderea punctului de productie din Beius, judetul Bihor, iar pe de alta parte dezvoltarea a doua proiecte pentru Skoda.
Pe langa productia de cabluri, concernul Alcoa a mai adus in Romania si divizia de productie de profile din aluminiu. Fabrica este la Chisineu-Cris, iar investitia totala s-a cifrat la peste 17 milioane de euro.
Pana in 2006, concernul american Alcoa a avut o colaborare cu grupul japonez Fujikura, concretizata in Alcoa Fujikura Ltd., un joint-venture in care Alcoa detinea 51% din capital.
In prezent, intreaga activitate din domeniul auto apartine Alcoa, iar Fujikura activeaza pe domeniul de automotive prin preluarea grupului spaniol ACE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO