Companii

Al treilea cel mai bogat rus s-a asociat cu recuperatorul manuscriselor lui Cioran într-un business cu becuri de 20 de euro bucata. Ce planuri au?

Al treilea cel mai bogat rus s-a asociat cu recuperatorul manuscriselor lui Cioran într-un business cu becuri de 20 de euro bucata. Ce planuri au?

Ove Sörensen, directorul de vânzări şi business development din cadrul Optogan

Autor: Roxana Petrescu

16.09.2011, 00:03 1396

Optogan Group, o firmă specializată în producerea şi furnizarea de produse de iluminat pe baza tehnologiei LED, al cărei acţionar principal este fondul de investiţii Onexim, deţinut de miliardarul rus Mikhail Prokhorov, a semnat un parteneriat de distribuţie cu firma KDF Energy, specializată în tradingul de emisii de CO2 şi controlată de omul de afaceri George Brăiloiu.

Mikhail Prokhorov, 46 de ani, este al treilea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimătă de revista Forbes la 18 miliarde de dolari, şi al 32-lea cel mai bogat om al lumii în cel mai recent clasament întocmit de revista americană.

Celibatarul pasionat de arte marţiale şi-a construit averea din industria metalelor şi cea bancară, dar în SUA este cel mai bine cunoscut pentru achiziţia echipei de baschet New Jersey Nets, potrivit Forbes.

De cealaltă parte, George Brăiloiu a intrat în atenţia publicului român abia anul acesta după ce în aprilie a cumpărat manuscrisele lui Emil Cioran în cadrul unei licitaţii, donându-le ulterior Bibliotecii Academiei. Afacerile lui Brăiloiu sunt în domeniul tranzacţiilor cu certificate de emisii de CO2 unde firma a reuşit în 2009 să ajungă la un business de 100 de milioane de euro.

În 2010 firma a înregistrat un puternic regres până la 58,6 milioane de euro. Principalele explicaţii sunt scăderea preţului şi a volumului de certificate de emisii de CO2 tranzacţionate.

Cum s-a făcut parteneriatul

Parteneriatul dintre firma de becuri şi KDF Energy este unul logic, spun reprezentanţii celor două companii, în contextul în care ambele firme sunt într-un fel sau altul legate de eficienţa energetică.

Mai mult, ţi­nând cont de faptul că Optogan are centre de producţie în Rusia şi Germania, era necesară o centură de legătură între aceste pieţe. "Nu cred că cei doi proprietari s-au întâlnit pentru stabilirea acestui parteneriat, dar nici nu cred că era nevoie. Ne-am putut înţelege la nivel de management", spune Ove Sörensen, directorul de vânzări şi business development din cadrul Optogan.

În linii mari, KDF Energy va deveni distribuitorul Optogan pe pieţele din România, Grecia şi Bulgaria, Bucureştiul fiind centrul regional.

"Ne aşteptăm să ajungem la o echipă de 10-15 oameni anul viitor şi vom investi în dezvoltarea reţelei de vânzări circa 1,5 milioane de euro", spune Robert Ambrozie, business development manager în cadrul KDF Energy.

Becul de 20 de euro şi recesiunea

Potrivit lui Ove Sörensen, un bec cu tehnologie LED costă 19,9 euro bucata, dar odată cu creşterea pieţei, preţul produselor ar putea scădea datorită reducerii costurilor de producţie. "Într-adevăr ne adresăm unor pieţe aflate în dificultate, dar ceea ce am remarcat este faptul că tocmai pieţele cu probleme sunt cele care adoptă mai rapid tehnologiile care sporesc eficienţa energetică", a adăugat reprezentantul Optogan.

Dacă lucrurile merg conform planurilor, Optogan spune că nu este exclus ca firma să investească într-o unitate de asamblare a becurilor în România.

"Mă aştept ca pe termen mediu sau lung să luăm această decizie. Îmi este greu în acest moment să avansez o cifră pentru această investiţie pentru că ea va depinde de dimensiunea pieţei, de sistemul de taxe. Sumele pot depăşi 10 milioane de euro", potrivit lui Sörensen.

Optogan deţine două fabrici, una în Rusia şi una în Germania, în prima investiţiile ridicându-se la 80 de milioane de euro. Potrivit informaţiilor furnizate de Sörensen, afacerile Optogan s-au ridicat anul trecut la circa 25 de milioane de euro, dar piaţa de becuri cu LED este abia la început, dezvoltarea ei urmând să vină în anii următori. Pe această piaţă mai activează jucători precum Osram sau Philips.

Estimări optimiste

Potenţialul pentru piaţa iluminatului eficient energetic este semnificativ, ritmul anual de creştere fiind estimat la 30-40% în regiune, după cum apreciază reprezentanţii Optogan şi ai KDF Energy. "În 2012 piaţa de produse de iluminat cu tehnologie LED ar putea ajunge la circa 25 de milioane de euro în regiunea formată din România, Bulgaria şi Grecia. Dacă în 2012 vom ajunge la un nivel de afaceri de 7-8 milioane de euro, noi suntem mulţumiţi. Ne uităm cu precădere la iluminatul public, de birouri, din spaţiile de retail şi deja suntem în discuţii cu mai mulţi posibili clienţi", a spus Ove Sorensen, directorul de vânzări al Optogan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO