Companii

Agroalim, compania de distributie din grupul Smithfield, vizeaza afaceri de 100 mil. euro

03.03.2008, 13:33 149

Agroalim Distribution, companie detinuta de producatorul american din industria alimentara Smithfield, estimeaza o cifra de afaceri de 100 mil. euro in acest an, in crestere cu 42% fata de 2007, potrivit lui Bogdan Grama, directorul general al companiei.
La finele anului, Agroalim l-ar putea ajunge din urma pe principalul sau competitor, Macromex, care vizeaza si el atingerea pragului de vanzari de 100 mil. euro in 2008.
In anul 2006, distanta dintre cei doi competitori, principalii jucatori pe piata serviciilor de distributie a alimentelor congelate si refrigerate, era de circa 30 mil. euro.
In volum, rulajul Agroalim va trece pragul de 50.000 de tone in 2008.
"2007 a reprezentat pentru Agroalim un an investitional. Practic, toate cele 10 baze logistice au fost retehnologizate sau reconstruite, avand ca obiective principale alinierea la normele europene, extinderea capacitatilor de stocare si crearea posibilitatii de stocare si distributie pentru un numar mai mare de produse. Flota auto a fost si ea extinsa", a declarat Grama. Acesta nu a precizat valoarea investitiilor realizate de companie in ultimul an.
Recent, compania Transfrigotren, achizitionata de grupul american in anul 2006, a fost redenumita Agroalim Logistic. "Am construit o companie de logistica operationala din acest an care va dezvolta si in continuare servicii de logistica dedicate mai ales produselor si companiilor care au nevoie de temperatura controlata", a precizat Grama.
Anul trecut, Agroalim Distribution, unul dintre cei mai mari distribuitori de alimente la temperatura controlata de pe piata locala, a realizat afaceri de 70 mil. euro, ritmul de crestere fata de 2006 fiind de 18%. Smithfield a intrat in actionariatul Agroalim in anul 2005, cand a cumparat 50% din companie de la omul de afaceri libanez Mounir Halawani.
In acelasi timp, americanii au preluat de la Halawani si un pachet de 50% din compania de logistica Frigorifer Tulcea care detinea la acea data cel mai mare depozit frigorific din tara.
In Romania, Smithfield mai achizitionase in 2004, pentru 33 mil. dolari (27 mil. euro), companiile Agrotorvis (astazi Smithfield Procesare) si Comtim Grup. Anul trecut, Consiliul Concurentei a aprobat preluarea integrala a companiei Agroalim Distribution de catre Smithfield.
Smithfield Foods este in prezent cel mai mare producator de carne de porc din lume, cu afaceri de 11,9 miliarde de dolari la nivelul anului 2006. Grama a mai spus ca Agroalim se va dezvolta in acest an pe toate cele trei canale de distributie pe care activeaza, retail, food service (restaurante, hoteluri, catering si benzinarii) si industrie.
Printre furnizorii Agroalim se numara, pe langa producatorii locali din grupul Smithfield, companii precum Unilever Foodservice, Dr. Oetker, Orkla Foods, Hortex sau Campofrio.
Cel mai important competitor al Agroalim este in prezent Macromex, companie controlata de Dan Minulescu, cu vanzari estimate la peste 100 mil. euro in acest an.
Alte companii mari de distributie la temperatura controlata active pe piata locala sunt Whiteland sau Serpico.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO