Companii

Agricola Internationala: semipreparatele inca se vand greu

25.10.2004, 00:00 44

Producatorul din industria carnii, Agricola International Bacau, a optat pentru exporturile de preparate si semipreparate din carne dupa ce vanzarile pe piata interna s-au situat sub previziuni.
"Nu gasim cumparatori pe piata, pentru ca romancele prefera inca sa-sI cumpere un pui intreg decat sa cumpere un produs semipreparat", spune Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International Bacau. Semipreparatele sunt aripioare de pui, snitele sau alte preparate care trebuie doar bagate in cuptorul cu microunde pentru a fi gatite.
Compania a definitivat in urma cu trei luni o investitie de peste 2 milioane de euro in fabrica Europrod unde produce semipreparate din carne de tip "fast-food" sI "ready-meal". Antochi spune vanzarile de pe piata romaneasca acopera doar 40% din tintele de productie initiale. "Peste 60% din vanzarile de semipreparate sunt acoperite de marile retele de supermarketuri, iar restul, in proportii egale, este impartit intre reteaua proprie de magazine sI de distributie", spune Antochi.
Cea de-a doua investitie a companiei definitivata in acelasI timp cu Europrod, fabrica de preparate afumate sI fierte, merge ceva mai bine, cu o acoperire de 60% a capacitatii de productie. "Cererea pentru astfel de produse este mult mai mare sI ne asteptam la cresteri spre sfarsitul anului cand ne vom apropia de tintele pe care ni le-am propus", afirma Antochi.
Agricola International a raportat pentru primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de aproape 40 de milioane de euro, in crestere cu circa 8 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"In ciuda faptului ca am avut o recolta de cereale foarte buna in acest an sI ne asteptam ca aceasta sa aiba o influenta pozitiva in costuri, nu s-a intamplat asa pentru ca am fost loviti de cresterea costurilor pe energie. In plus, importurile au continuat sa fie foarte mari in aceasta perioada iar preturile cu care acestea ajung in tara sunt foarte mici in raport cu cele de pe piata internationala. Vanzarile din acest an s-au orientat cu precadere catre produse cu o valoare adaugata mai mare", afirma Antochi.
Agricola estimeaza ca va produce in acest an circa 30.000 de tone de carne de pui - cea mai mare productie de la infiintarea companiei - sI o cantitate de doar 2.000 de tone de carne de porc, aproape de jumatate cat din cea de anul trecut. "Am demarat un program in cresterea porcului prin care vom moderniza fermele sI vom reduce costurile de productie", afirma Antochi.
Grupul Agricola International estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 90 de milioane de dolari, fata de 74 de milioane de dolari anul trecut. Compania a fost infiintata in 1992 cu actionar majoritar firma germana Moksel AG, care acum mai detine un pachet de 3%. Cea mai mare parte a actiunilor sunt detinute de un grup de investitori romani cu 97%, dar si SIF Moldova si Raiffeisen Bank cu pachete de sub 1%.
Industria crescatoare de pui traverseaza o perioada dificila care a dus anul trecut la cateva falimente, care a culminat cu problemele de la inceputul acestui an al celui de-al doilea mare producator autohton - Tec Miaco - care a pierdut doi investitori importanti si si-a redus capacitatea de productie pana la 60%..
In aceste coditii, cel mai mare crescator de carne de pui din Turcia - Banvit - este pe cale sa obtina un imprumut din partea International Finance Corporation (IFC) pentru a pune bazele celei mai mari fabrici de crestere si procesare a puilor la Urziceni, cu o valoare anuntata de 40 de milioane de dolari si o capacitate de 40.000 de tone de carne de pui/an.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO