Companii

Agricola Bacau: Am avut un an foarte prost din cauza gripei aviare si a inundatiilor

06.01.2006, 19:54 23

Cel mai mare producator de carne de pui de pe piata interna a anuntat ca isi va regandi planul de investitii de 20 mil. euro anuntat pentru 2006.

"Regandim planul de investitii anuntat pentru acest an, din cauza ca 2005 a fost un an foarte rau. Trebuie sa recalculam bugetele de investitii, dupa care vom reaseza intregul business", spune Gheorghe Antochi, director general al Agricola Bacau.

In prima jumatate a anului trecut, compania a fost afectata de inundatiile din Moldova, iar in ultimul trimestru de aparitia gripei aviare in Romania.

Compania, cel mai mare exportator de carne de pui din Romania, a sistat de la inceputul lunii octombrie a anului trecut orice livrare catre partenerii externi, situatie care a determinat crearea de stocuri si a dus la pierderi financiare. Compania exporta circa 10% din productia anuala de carne de pui.

Antochi nu a dorit sa precizeze care este valoarea totala a pierderilor inregistrate de companie in 2005, insa a spus ca Agricola a reusit sa incheie anul cu o cifra de afaceri in crestere fata de 2004 si fara pierderi.

"Avem o crestere a cifrei de afaceri, dar este nesemnificativa. Am depasit pragul de 300 de milioane de lei (82 mil. euro - n. red.), pe baza vanzarilor din primele trei trimestre ale lui 2005. Acestea au contat enorm in obtinerea unor rezultate pozitive si au contracarat problemele intampinate in ultima parte a anului", a mai spus Antochi.

Initial, el estima pentru anul trecut o cifra de afaceri de 335 de milioane de lei (94 mil. euro), in crestere cu peste 10% fata de 2004. Prognozele erau insa facute dupa primele sase luni din 2005, cand vanzarile companiei crescusera cu 10%.

"Gripa aviara a determinat o scadere a vanzarilor la carnea de pasare, mai ales dupa primele anunturi oficiale", a precizat Antochi.

El a mai spus ca ponderea extrem de ridicata a importurilor de carne de pasare din tari care nu respecta normele sanitar-veterinare, contribuie si ea la crearea de stocuri pentru producatorii interni.

La jumatatea anului trecut, Agricola Bacau anunta ca va demara in acest an un program de investitii de peste 20 de milioane de euro pentru restructurarea sectorului de carne de porc. Din cauza problemelor din 2005, grupul va rediscuta acest plan de investitii.

Valoarea totala a investitiilor realizate pana in acest moment depaseste 53 de milioane de dolari (44 mil. euro), fondurile fiind asigurate din credite bancare, dar si prin reinvestirea integrala a profitului obtinut.

Anul trecut, Agricola a intrat pe piata preparatelor de tip "fast-food", o data cu inaugurarea fabricii Conagra, specializata in productia de preparate din carne, si a unitatii de semipreparate din carne de pui si vegetale Europrod. Valoarea investitiei a fost de 4,3 milioane de euro.

La inceputul lunii iunie 2005, conducerea Agricola International a anuntat ca intentioneaza sa adune toate firmele din grup sub o umbrela comuna. Presedintele Agricola International a mai spus ca grupul a ales varianta fuziunii pentru a-si facilita accesul la finantari si pentru a eficientiza tratativele cu bancile.

Agricola Bacau detine noua unitati de productie, printre care se numara o fabrica de nutreturi concentrate, un abator de pasari si o unitate de prelucrare a laptelui.

Agricola produce zilnic 100 de tone de carne si produse din carne si peste 300.000 de oua.

Circa 10% din productie era exportata pe pietele din Germania, Franta, Olanda, Grecia, Elvetia. Aproximativ 30% din vanzari se realizeaza prin retelele de retail, 60% prin intermediul propriului sistem de distributie.

Compania a fost infiintata in 1992, avand ca actionar majoritar firma germana Moksel, care acum mai detine un pachet de 3%. Restul actiunilor sunt detinute de un grup de investitori romani (97%), SIF Moldova si Raiffeisen Bank.

Principalii competitori ai Agricola International sunt Transavia Alba-Iulia, Aaylex Bucuresti, Agrisol International, Avicola Calarasi, Tec Miaco si o serie de jucatori mai mici.

Conform Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), piata carnii de pui are o valoare anuala de circa 350 de milioane de dolari (275 de milioane de euro). Romania produce anual, in sistem industrial (fara consum in gospodariile private) circa 200.000 de tone de carne de pui, in timp ce importurile ajung la 150.000 de tone. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO