Companii

Agip cumpara doua benzinarii Fix Oil din Bucuresti cu 3,2 milioane de euro

14.04.2006, 00:00 38

Dupa ani de zile de prudenta, italienii de la Eni fac achizitii pe piata benzinariilor.

Cea mai mare corporatie petroliera europeana activa acum in Romania a stat cuminte in ultimii ani, unii dand mai mult ca sigura plecarea lor de pe piata.

Insa ultimele miscari indica faptul ca operatorul italian de benzinarii Agip este interesat sa-si extinda operatiunile pe piata, atat prin achizitii de benzinarii, cat si prin construirea de noi unitati.

Agip Romania a demarat un plan de dezvoltare a propriei retele in cadrul strategiilor de consolidare a activitatilor downstream (procesare si distributie a carburantilor) ale Eni in Europa.

Consiliul de administratie al Agip Romania, filiala locala a gigantului italian Eni, a decis sa achizitioneze doua statii din Capitala de la compania Fix Oil detinuta de catre T.I.S. Invesment Limited din Cipru.

"Agip Romania a primit de la Fix Oil o oferta de vanzare pentru doua statii de service aflate in Bucuresti pe drumuri intens circulate", potrivit hotararii Consiliului de Administratie al societatii.

De asemenea, Eni a avizat favorabil proiectul de achizitie, pentru care investitia se va ridica la 3,76 mil. euro, din care 3,2 mil. euro pretul de cumparare al activelor, diferenta reprezentand costuri de rebranding si adaptare tehnica.

In plus, Agip a decis sa construiasca o statie la Sebes, investitie in valoare de peste un milion de euro. Terenul pe care va fi construita noua benzinarie ii va costa pe italieni 180.000 de euro la care se adauga o investitie tehnica a carei valoare nu va depasi 860.000 de euro.

In aceasta faza, Agip va cheltui, asadar, aproximativ 5 milioane de euro. Operatorul italian va ajunge astfel la 26 de benzinarii.

Anul trecut, chiar inainte de a parasi sefia afacerii locale a gigantului italian, Antonio Cambiotti declara ca strategia grupului in ceea ce priveste pozitia pe piata romaneasca este consolidarea si extinderea.

Aceasta este prima miscare dupa ani de zile in care reteaua de benzinarii Agip a stagnat in jurul valorii de 20 de unitati.

Rezultatele financiare obtinute in 2004, an in care Agip Romania a profitat de primele scumpiri ale produselor petroliere pe piata noastra, ca efect al evolutiilor pe plan international, au fost un profit net de 610.000 de euro si o cifra de afaceri de 45 de milioane de euro.

Agip a investit pana acum aproximativ 20 de milioane de euro de la intrarea pe piata romaneasca in 1997, potrivit ultimelor date disponibile.

Privatizarea celei mai mari companii romanesti, Petrom, care a intrat in portofoliul grupului austriac petrolier OMV, a dus la liberalizarea pietei carburantilor. Acest lucru, coroborat cu ascensiunea spectaculoasa a cotatiei internationale a produselor petroliere de anul trecut, a adus operatorilor din piata de profil profituri peste asteptari.

Piata romaneasca a benzinariilor cuprinde aproximativ 2.000 de statii.

OMV este liderul pietei dupa preluarea Petrom, care dispune de o retea de circa 600 de statii, la care se adauga o retea operata sub brandul propriu. Apoi, LukOil si Rompetrol opereaza fiecare o retea formata din circa 250 - 300 de statii. Mol opereaza o retea de pana la 120 de statii, dupa ce recent a cedat 30 de statii catre Petrom si a primit in schimb 11 benzinarii.

Consumul de carburanti este in crestere pe piata romaneasca, de unde si potentialul atractiv pentru alti investitori de a intra cu operatiuni directe la nivel local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO