Companii

Agentiile de turism au facut o pasiune pentru investitiile in hoteluri

04.01.2005, 00:00 22

Determinati de nevoia de integrare a afacerilor, tot mai multi tour-operatori isi orienteaza investitiile in hoteluri si pensiuni. Cel putin cinci agentii de turism bucurestene au demarat pana acum proiecte de investitii in domeniul hotelier.
"Urmarim achizitia unui teren in Bucuresti, intrucat intentionam sa investim intr-un hotel. Este vorba de un hotel de patru stele, cu o capacitate de circa 50 de camere", a spus Alin Burcea, presedintele tour-operatotului Paralela 45. Investitia s-ar putea ridica la circa 4 milioane de euro.
Paralela 45 este al cincelea tour-operator care isi anunta intentia de a investi intr-un hotel de patru stele in capitala.
Ca si alte sectoare economice, si afacerile din turism, destul de faramitate pana acum, incep un proces de integrare si de consolidare.
Agentia de turism RR Turism a deschis anul trecut hotelul Dacia, de trei stele, in urma unei investitii de circa 2 milioane de euro. Si tour-opertaorul J'Info Tours a anuntat recent ca intentioneaza sa investeasca intr-un hotel in Bucuresti, iar pe termen lung sa dezvolte o retea hoteliera la nivel national. Agentia a investit deja circa 800.000 de euro intr-un centru de conferinte la Snagov si un aparthotel in Bucuresti.
Alti tour-operatori cu aceeasi strategie sunt Marshal Turism, care a cumparat un teren pe calea Victoriei in intentia de a construi un hotel, in timp ce Atlantic Tours urmareste deschiderea unui hotel de trei stele in zona Universitatii din Bucuresti.
Bucurestiul devine o locatie tot mai atractiva pentru investitii hoteliere, in conditiile in care cererea este tot mai mare, iar preturile ridicate genereaza profituri peste media din alte industrii. Componenta de reuniuni si conferinte este un alt impuls pentru noi investitii in hoteluri.
O alta strategie este alierea cu un transportator, ca in cazul fuziunii de anul trecut a tour-operatorului Nova Turism cu compania de transport international de persoane Eurolines Romania.  "Cred ca incepand cu 2005 companiile din turism vor accelera procesul de consolidare si este posibil sa vedem noi fuziuni sau achizitii", este de parere Dragos Anastasiu, director general al tour-operatorului Nova Touring Turism, compania rezultata in urma fuziunii.
Si Paralela 45 este deja implicata intr-o serie de proiecte imobilare pe Litoral si pe Valea Prahovei.
Pe data de 26 decembrie, Paralela 45 a deschis minihotelul Atelier din Preleal, cu o capacitate de 18 camere. Investitia in acest hotel s-a cifrat la circa 800.000 de euro. Compania mai are un complex de vile si de apartamente la Neptun, destinate vanzarii sau inchirerii, precum si apartamente in Predeal.
 Burcea mai spune ca reducerea fiscalitatii va impulsiona puternic industria de turism, in special componenta de investitii. "Daca vor fi aplicate simultan cele doua masuri fiscale, respective cota unica de 16% si deducerea de la impozit a profitului reinvestit, va avea loc un boom investitional in turism", a afirmat Burcea.
Un alt proiect al agentiei Paralela 45 pentru anul 2005 este deschiderea unui birou de turism la Cluj si introducerea de curse charter (cu avioane inchiriate) din Cluj.
"Vrem sa introducem doua chartere din Cluj, dintre care unul catre Spania. Cea mai mare parte a turistilor din Ardeal pleaca din Budapesta catre destinatiile externe, de aceea cred ca Ardealul este o piata neexploatata de catre tour-opratorii romani", a mai spus Burcea.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO