Companii

Agentiile de turism afirma ca Tarom nu schimba comisioanele

16.12.2003, 00:00 23



Compania aeriana nationala Tarom a decis sa nu schimbe comisionul actual de 7% retinut de agentiile de turism pentru vanzarea biletelor sale de avion, cel putin pana la sfarsitul anului 2004, au declarat ieri reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).



"ANAT a incheiat un acord de colaborare cu compania nationala Tarom si a obtinut garantarea comisionului de 7% pentru activitatea de ticketing cedat de compania nationala si pentru urmatoarea perioada, respectiv 2004. Solicitarea noastra este ca aceasta perioada sa fie extinsa pana la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a declarat Malin Malineanu, membru in consiliul de administratie al ANAT.



"Decizia a fost confirmata si de domnul Miron Mitrea, ministrul turismului, care a patronat aceasta intalnire intre ANAT si Tarom", a adaugat el.



Fiind companie nationala, cu o cota de piata de circa 40%, Tarom-ul da tonul pietei si aceasta decizie este foarte probabil sa insemne ca nici celelate companii aeriene nu vor face modificari anul viitor.



Conform unor informatii anterioare, era in discutie eliminarea definitiva a comisioanelor si de introducerea unui sistem prin care vanzarea biletelor de avion sa se faca la un pret net, la care agentiile sa aplice o taxa de servicii. Aceasta schimbare ar fi facut incerte veniturile din ticketing ale agentiilor, care reprezinta in multe cazuri peste jumatate din cifra de afaceri. In momentul actual, companiile aeriene emit biletele de avion la un pret brut din care agentiile retin acelasi comision de 7%.



"Este adevarat ca tendinta pe plan mondial este de eliminare a comisioanelor fixe si introducerea sistemului de taxa pe servicii, dar acesta este un lucru benefic pentru pietele mature, iar Romania nu se numara printre acestea", a mai spus Malineanu. Dintre companiile aeriene, reprezentantii KLM au spus ca nu stiu de aceasta decizie, iar cei ai Swissair nu au comentat. Reprezentantii Tarom nu au putut fi contactati.



Vanzarile de bilete de avion prin agentiile de turism autorizate IATA vor atinge anul acesta valoarea de 155 de milioane de dolari, arata previziunile IATA Romania, organismul care monitorizeaza sectorul aviatiei civile. Ca volum, acestea vand anual circa 400.000 de bilete de avion. Peste 80% din totalul vanzarilor se fac prin intermediul agentiilor si restul direct de catre companiile aeriene.



Anul trecut, agentiile de turism autorizate din Romania au vandut bilete de avion in valoare de 134,5 milioane de dolari. In Romania sunt la ora actuala circa 175 de agentii acreditate IATA, fata de 134 la sfarsitul anului trecut. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO