Companii

Afacerile Rombat se reduc pentru ca firma e obligata sa vanda ieftin

Afacerile Rombat se reduc pentru ca firma e obligata sa vanda ieftin
22.07.2009, 15:50 78

Rombat Bistrita, primul producator de acumulatori de pe plan local, a exportat in prima jumatate de an baterii in valoare de 14 milioane de euro (60 de milioane de lei), valoarea totala a vanzarilor ajungand la 22,4 milioane de euro (95 de milioane de lei) - calculat la cursul mediu din primele sase luni.

Afacerile companiei s-au redus fata de primul semestru al anului trecut cu circa 17% in euro, de la vanzari de 27 de milioane de euro (99 de milioane de lei) - calculat la cursul mediu din 2008- , din cauza reduceri preturilor materiilor prime si implicit a pretului de vanzare al produselor finite.

Potrivit reprezentantilor companiei, pretul plumbului s-a redus de la 2.602 dolari/tona in perioada ianuarie-iunie 2008 la 1.327 dolari/tona in prezent.

Totodata, vanzarile fizice ale companiei s-au apreciat cu 37%, la mai mult de 880.000 de unitati.

"Mizam in acest an pe o crestere de 12% in ceea ce priveste vanzarile ca numar de unitati, insa cifra de afaceri a companiei este posibil sa ramana la acelasi nivel cu cea realizata anul trecut", a declarat Ioan Repede, director general al Rombat.

Rombat a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 54 de milioane de euro, in crestere cu 11% fata de rezultatul anului anterior. Anul acesta producatorul bistritean a exportat 65% din productia din primul semestru, iar pana la finalul exercitiului financiar estimeaza ca ponderea exportului sa se mentina la 60%.

 

Nu au recurs la disponibilizari

Principalele piete de export sunt Franta, Austria, Spania si Italia, iar Romania detine aproximativ 50% dintr-o piata estimata anual la 1 milion de baterii.

"Am inregistrat o crestere continua a livrarilor pe piata vest-europeana in ultimii ani. Livrarile la export se afla pe un trend ascendent si dupa instalarea perioadei de criza", a spus Repede.

Rombat este furnizor regional al Renault, pentru fabrica Dacia de la Mioveni, principalul client local, si pentru Rusia si Iran. Pentru grupul PSA Peugeot Citro‘n asigura acumulatorii auto pentru fabrica din Slovacia.

Capacitatea de productie a fabricii bistritene ajunge la

2 milioane de acumulatori anual, iar in cursul anului trecut au fost produse 1,5 milioane de unitati.

In urma cresterii productiei si a activitatii de recuperare a deseurilor din acumulatori uzati numarul angajatilor a crescut usor, in urma unei campanii de recrutare.

"Numarul angajatilor nu s-a modificat semnificativ in ultimul an. Criza prin care trece intreaga industrie auto nu a determinat disponibilizari de angajati. Chiar am incheiat de curand o campanie de recrutari si suntem in cautare de oameni pentru productia de baterii auto", a spus Elena Sava, directorul de marketing al Rombat. Rombat are acum 670 de angajati.

 

4 milioane de euro pentru microhidrocentrale

Producatorul de acumulatori si-a fixat in acest an un buget de 10 milioane de euro pentru investitii in cresterea capacitatii de productie, in unitatea de recuperare a deseurilor de plumb din acumulatori uzati si in constructia primei microhidrocentrale.

"Vom investi in acest an intr-un prim proiect de constructie a unei microhidrocentrale, investitia urmand sa se ridice la 4 milioane de euro.

Tot in acest an Rombat va creste atat capacitatea de productie a bateriilor, cat si capacitatea de valorificare a deseurilor la fabrica din Copsa Mica", a spus Repede.

Proiectul de a intra in productia de energie electrica prin operarea de microhidrocentrale a fost anuntat in primul trimestru al anului, acestea urmand sa fie construite in regie proprie. Reprezentantii Rombat nu au specificat raurile sau bazinele hidrografice unde vor fi construite, insa din motive de proximitate este probabil ca acestea sa fie amplasatein triunghiul format de raurile Somes, Bistrita si Tisa.

Rombat urmareste si largirea retelei de distributie prin deschiderea de noi centre comerciale in Bucuresti, Braila si Piatra-Neamt, dupa ce anul trecut a investit 2 milioane de euro pentru centrele din Deva, Brasov, Ramnicu Valcea, Craiova si Iasi.

Rombat este detinuta de Rombat Invest (58,16% din actiuni), angajati (33,64%) si persoane juridice (8,2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO