Companii

Afacerile grupului de firme controlat de Ioan Tecar din Dej au scăzut cu 14%

Autor: Laurentiu Cotu

19.09.2011, 00:00 644

Grupul MG-Tec din Dej, controlat de omul de afaceri Ioan Tecar, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 179,6 mil. lei (42,7 mil. euro), în scădere cu circa 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vânzările înregistrate în primul semestru de grupul de firme deţinut de Tecar au fost influenţate în mare măsură de evoluţia sectorului materialelor de construcţii, domeniu încă afectat de criza economică.

"În primele şase luni marjele obţinute la produsele finite din oţel au fost foarte mici în raport cu materia primă utilizată.Pe de altă parte, incertitudinile induse pe piaţă au determinat o scădere semnificativă a consumului şi investiţiilor", a declarat Ioan Tecar, preşedintele MG-Tec Grup.

Pe segmentul materialelor de construcţii, MG-Tec colaborează cu diferite magazine specializate, depozite engros şi en-detail şi firme cu activităţi de construcţii. Pe piaţa produselor metalurgice, principalii competitori ai companiilor membre ale MG-Tec sunt Ductil Steel Buzău, Mechel Câmpia Turzii, Dan Steel Beclean.

În ceea ce priveşte businessul cu hârtie tissue şi implicit cu hârtie igienico-sanitară (prosoape de bucătărie, şerveţele sau batistuţe), Tecar spune că această piaţă îşi păstrează în continuare ritmul anual de creştere. Compania Pehart Tec, pe care Ioan Tecar o deţine în Petreşti, judeţul Alba, a înregistrat anul trecut o creştere cu 53% a vânzărilor faţă de 2009 şi a devenit lider pe piaţa de celuloză şi hârtie.

Producătorul de articole din hârtie tissue estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 225,7 mil. lei (circa 53,7 mil. euro), în creştere cu 14% faţă de 2010 şi un profit net de 8,7 mil.lei (peste 2 mil. euro). Compania a încheiat anul 2010 cu un profit net de 4,8 mil. lei (peste 1,1 mil. euro). Exporturile de hârtie tissue către pieţele din Grecia, Ungaria, Bulgaria, Germania şi Serbia au generat anul trecut 70% din totalul cifrei de afaceri a Pehart Tec.

Odată cu finalizarea în 2009 a unei investiţii de circa 26 mil. euro în achiziţionarea şi instalarea unei noi maşini de hârtie tissue şi a unei linii de converting a hârtiei, capacitatea totală anuală a fabricii Pehart Tec din Petreşti a ajuns la aproximativ 57.000 de tone de hârtie tissue. Pehart Tec estimează pentru acest an o creştere de circa 8% a pieţei de hârtie igienico-sanitară.

Cu toate acestea, decalajul dintre consumul intern pentru aceste produse şi cel înregistrat în ţările din vestul Europei este în continuare destul de mare, potrivit reprezentanţilor Pehart Tec.Compania are contracte în afara ţării cu Metro Ungaria sau KMK Germany, un distribuitor pentru lanţul de magazine Metro din Germania.

În prezent grupul MG-Tec numără 1.122 de angajaţi, 150 dintre aceştia fiind recrutaţi în prima jumătate a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO