Companii

Afacerile Conpet merg in grafic: 30 mil. dolari in noua luni

05.11.2003, 00:00 13

Compania de stat Conpet Ploiesti, ce activeaza in domeniul transportului de titei si produse petroliere, a realizat o cifra de afaceri de peste 30 mil. $ pe primele noua luni ale acestui an, potrivit lui Petre Petrescu, directorul general al companiei.
Volumul afacerilor este constant fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care pentru acest an tinta este stabilita la 50 mil. $, in usoara crestere fata de anul trecut, cind a fost de 48,8 mil. $.
"Suntem in graficul stabilit pentru acest an", a comentat Petrescu.
Conpet va fuziona pana la finele acestui an cu Petrotrans in vederea formarii unui singur transportator de titei la nivel national, prin transferul activelor Petrotrans aflate in domeniul public al statului si afectate transportului de titei si produse petroliere (conductele) catre Conpet. Ulterior acestui transfer, societatea Petrotrans, ce va ramane cu activele destinate transportului pe calea ferata, va fi privatizata in sensul formarii unui operator feroviar, ce va intra in competitie cu CFR Marfa si companiile private de pe piata transportului feroviar de marfuri.
Varianta finala a acestei fuziuni este in acest moment analizata de catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, organism din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) ce coordoneaza privatizarea unitatilor la care ministerul este actionar majoritar. Potrivit ultimelor informatii disponibile, Conpet ar putea prelua de la Petrotrans aproximativ 1.800 - 2.000 km de conducte de transport, unele vagoane inchiriate acum de Petrotrans la Conpet pentru transportul de gazolina, precum si o serie de mijloace fixe. Auditul proiectului de fuziune a fost realizat de firma Darian Rom Suisse.
Conpet administreaza o retea de conducte de aproximativ 4.700 km, prin care transporta 7-8 mil. tone de titei si produse petroliere anual.
Petrotrans este detinuta in proportie de 100% de stat prin intermediul MEC. Din Conpet, MEC detine un pachet de 77,6%, in timp ce restul actiunilor apartin SIF Muntenia (9,5%) si altor actionari, potrivit ultimelor informatii disponibile.
Petrotrans a avut in 2002 pierderi brute de 2 mil. $ la o cifra de afaceri de 24,2 mil. $. Aproximativ doua treimi din afacerile Petrotrans au ca sursa transportul pe calea ferata, ceea ce inseamna un volum de peste 15 mil. $.Valoarea capitalului social al Petrotrans este de aproximativ 1.400 mld. lei, din care activele afectate transportului de produse petroliere pe calea ferata sunt de circa 230 a€“ 240 mld. lei, potrivit unor estimari.
Conpet Ploiesti a realizat in 2002 un profit net de 243 mii $ la o cifra de afaceri de 48,8 mil. $, potrivit ultimului bilant contabil.
Conpet deruleaza un amplu program de modernizare a infrastructurii proprii, finantat de Banca Mondiala cu 64 mil. $, in timp ce componenta locala de finantare este de 70 mil. $. Compania spera sa incheie acest program pana la finele anului. In cadrul acestui program, grupul elvetiano a€“ suedez ABB este antreprenor general pentru instalarea sistemului SCADA, estimat la aproximativ 30 mil. $.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO