Companii

Afacerile Ambro cresc direct proportional cu pierderile

05.11.2004, 00:00 26

Producatorul de hartie Ambro Suceava a incheiat primele noua luni ale anului in curs cu o pierdere neta de aproape 6 milioane de euro, fata de pierderea neta de 0,5 milioane de euro inregistrata in perioada similara a anului trecut.
Cifra de afaceri a companiei a avansat in perioada luata in considerare cu aproape 50%, ajungand la aproximativ 42,4 milioane de euro. Cheltuielile totale ale companiei au depasit veniturile totale cu aproximativ 6 milioane de euro, pana la 46,6 milioane de euro. Reprezentantii companiei nu au comentat rezultatele financiare.
Ambro este cel mai mare producator de hartie pentru carton ondulat din Romania, cu o capacitate de 1.400 de tone anual, activand pe o piata estimata la 80 de milioane de euro pe an. Companiile estimeaza o crestere a pietei de aproximativ 10% pe an, datorita dezvoltarii industriei alimentare, a mobilei sau industriei pieselor auto, care sunt principalele destinatii ale ambalajelor din carton ondulat.
Pe piata romaneasca de profil sunt prezenti 8 producatori de carton ondulat, care au o productie totala anuala de aproximativ 140.000 tone. Din intreaga cantitate, 50% este transformata de acesti producatori in ambalaje, restul fiind comercializata sub forma placilor din carton ondulat, catre alte societati de transformare sau catre producatori de mobilier.
Principalii competitori ai Ambro sunt Vrancart Adjud, Rondocarton Cluj-Napoca sau Dunapack Sfantu Gheorghe.
Actionarul majoritar al Ambro este grupul francez Rossmann, prin producatorul de ambalaje din carton Romcarton Bucuresti, care detine 24,41% din actiunile Ambro, si prin societatea franceza Sical, membra a grupului Rossmann, care are 20,40% din actiunile companiei sucevene. Grupul Rossmann detine si o participatie directa de 20,40% din actiuni, iar Sikor France are 20,27 din capitalul social al Ambro.
Anul trecut, grupul Rossmann, unul dintre cei mai mari producatori de carton ondulat si ambalaje din carton ondulat din Europa, a avut o cifra de afaceri de 443 milioane de euro, avand 3.500 de angajati si 30 de capacitati de productie in Europa si Africa de Nord. Cifra de afaceri a societatii Romcarton a fost de 13 milioane de euro in 2003, in crestere cu 20% fata de anul 2002.
Actiunile Ambro sunt cotate la Bursa Electronica Rasdaq, ultima tranzactie cu actiunile companiei efecuandu-se la pretul de 5.500 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera este de aproximativ 1,05 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO