Companii

Afacerile Air BP zboara spre 36 mil. euro

05.10.2006, 21:40 44

Air BP Romania, filiala locala a celui mai mare grup petrolier european, British Petroleum, care este prezenta pe piata furnizorilor de combustibili pentru aeronave, a inregistrat la sfarsitul anului trecut o cifra de afaceri in valoare de aproximativ 132 de milioane de lei (36,4 milioane de euro).
La acest nivel al afacerilor pierderile inregistrate de companie s-au ridicat la 3,5 milioane de lei ( aproximativ un milion de euro).
Reprezentantii Air BP nu au dorit sa comenteze asupra acestor informatii pana la inchiderea editiei.
Air BP este divizia de combustibili pentru aviatie a gigantului petrolier britanic British Petroleum.
Britanicii au intrat pe acest segment de business pe piata autohtona in 1999, fiind singura afacere prin care sunt reprezentati in Romania, spre deosebire de grupul anglo-olandez Shell care a atacat piata de profil atat printr-o puternica retea de benzinarii, cat si prin afacerea de combustibili si lubrifianti pentru aeronave.
La inceputul anului Air BP a castigat un contract pentru livrarea catre compania Tarom a circa 50% din cantitatea de combustibil de aviatie necesara desfasurarii activitatii operatorului aerian, pe aeroporturile Henri Coanda (Otopeni) si Aurel Vlaicu (Baneasa). Contractul a fost supus analizei Consiliului Concurentei care urma sa verifice daca derularea acestui contract ar putea afecta in vreun fel mediul concurential pe acest segment. Potrivit ultimelor informatii disponibile, acest contract inca se afla pe masa de lucru a Consiliului Concurentei.
Air BP Romania concureaza alaturi de alti trei jucatori importanti pe o piata de profil care se ridica, potrivit ultimelor estimari, la valoarea de 60 de milioane de euro. Liderul de piata este Petrom Aviation, care detine o cota de aproximativ 38%. Air BP controleaza circa 30% din piata, Air Total are 20%, restul de 12% fiind detinut de MOL Aviation. Grupul petrolier ungar a preluat toata afacerea Shell in urma cu mai bine de un an, iar divizia de combustibil pentru aviatie a fost luata la pachet intr-un deal estimat la peste 70 de milioane de euro. Daca toate fostele benzinarii Shell au fost rebranduite sub sigla MOL, afacerea cu combustibili pentru aviatie a ramas sub acelasi nume.
La jumatatea anului, acest business avea sa treaca sub administrarea Petrom, cea mai mare companie romaneasca aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV. Impreuna cu MOL Aviation, ungurii cedau si 30 de benzinarii Shell pentru care primeau in schimb 11 puncte de alimentare si o diferenta de bani.
Momentul in care Petrom s-a decis sa faca aceasta mutare a fost unul de crestere a pietei de combustibil pentru aeronave tinand cont de intensificarea traficului aeronautic care implicit a dus si la cresterea cererii.
Petrom Aviation a reusit in primul semestru al acestui an sa atinga nivelul de afaceri inregistrat pe tot anul trecut, respectiv 23 de milioane de euro.
Air Total, fostul Grivcoleft, desfasoara un business orientat cu precadere spre alimentarea avioanelor de capacitate mica. Compania face parte din grupul Grivco, patronat de catre Dan Voiculescu, si este un joint-venture intre Grivco si Total - Franta.
Sectorul vanzarilor de combustibili este unul dintre cele mai competitive segmente ale pietei de energie, dovada si angrenarea marilor companii petroliere si locale in aceasta lupta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO