Companii

Afaceri Linde Gaz de 27 mil. euro pe primele opt luni

23.09.2005, 17:26 96

Compania Linde Gaz Romania, parte a concernului german de tehnologie Linde, a realizat pe primele opt luni ale anului o cifra de afaceri de 27,3 milioane euro, au declarat pentru ZF reprezentantii companiei.

Grupul Linde, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata gazelor industriale din Romania, a investit pana acum aproximativ 73 mil. euro. Ultima investitie de 25 mil. euro intr-o fabrica de separare a aerului a fost derulata la combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea.

"Romania este o tara cu posibilitati imense, pe care grupul Linde le-a identificat cu precizie inca de la prima investitie in 1996", a spus Frank Eichel, director general al Linde Gaz Romania.

Printre proiectele derulate de Linde in Romania se numara fabricile de separare a aerului de la Timisoara, Cluj-Napoca, Ploiesti si acum Ramnicu Valcea, cele trei fabrici de acetilena din Timisoara, Ploiesti si Galati, instalatii de hidrogen in Ramnicu Valcea si trei statii de imbuteliere pentru toata gama de gaze tehnice.

Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 11,1 milioane de euro la o cifra de afaceri de 42,6 milioane de euro, conform bilantului depus la Finante.

Programul de investitii pentru 2006 se ridica la valoarea de 8 milioane de euro si cuprinde construirea unui nou sediu central la Timisoara, echipamente, dotari, tehinca de distributie si mijloace de transport specializate.

Noua fabrica Linde Gaz de la Ramnicu Valcea este detinuta integral de catre compania germana. Intreaga productie obtinuta la Ramnicu Valcea va fi livrata pe piata interna, din care peste 40% catre Oltchim intr-o prima faza. Ponderea livrarilor catre Oltchim va creste treptat pana la 70%, pe fondul dublarii capacitatii de productie la instalatiile de clorura de vinil.

Programul de investitii de la Oltchim vizeaza construirea unei facilitati de purificare a dioxidului de carbon si obtinerea monoxidului de carbon, materie prima pentru o serie de fabrici Oltchim, care apare ca o oportunitate de afaceri pentru Linde Gaz.

In Romania numarul angajatilor este de 400 de persoane. Reteaua de logistica Linde Gaz este alcatuita din 57 de depozite care asigura livrari pentru cei peste 15.000 de clienti ai firmei. Printre acestia se numara Santierul Naval Constanta, Sticla Turda, Coca-Cola, McDonald''s, Michellin si Pirelli.

"Desi caracterizat printr-un dinamism economic puternic, actualul context ridica probleme legislative majore in fata bunei functionari a retelei de distributie. Restrictiile de circulatie au pus Linde Romania in imposibilitatea livrarii de oxigen catre spitale. Eforturile depuse in acest sens au ramas fara raspuns. Dupa un an si jumatate nu s-a reusit o modificare legislativa care sa asigure compatibilitatea cu normele europene "iar acest lucru este absolut necesar daca ne dorim aderarea in 2007", au precizat oficialii Linde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO