Companii

Aerul dăunează grav sănătăţii în 15 zone din România

Aerul dăunează grav sănătăţii în 15 zone din România

Autor: Robert VERESS

07.04.2011, 21:54 63

Praful ucide, anual, 200.000 de europeni. Este vorba de prafulcompus din particule mai mici de 10 microni. Aceste particule,notate PM10, sunt generate şi natural - de vulcani, furtuni, arderide vegetaţie, aerosoli marini etc., dar şi de activitatea umană -industrie, trafic, încălzirea locuinţelor etc.). Ele suntinhalabile, adică trec de filtrul nazal şi ajung, cu aerul, înplămâni, provocând, astm, cancer pulmonar, moarte timpurie, bolicardiovasculare. Particulele mai mici de un micron pot trece însânge şi astfel atacă alte organe interne. Evident, gravitateaefectelor variază în funcţie de compoziţia particulelor.

Uniunea Europeană a stabilit 915 arii de calitate a aerului(zone şi aglomerări), răspândite în toate statele membre. 21 dintreacestea sunt în România.
În noiembrie 2009, Comisia Europeană a declanşat procedura deinfringement împotriva României, pentru depăşiri aleconcentraţiilor maxime admise de PM10, în 17 din cele 21 dezone.
Concentraţiile maxime admise în UE, începând cu anul 2005, sunt de50 de micrograme/mc/zi. Citiţi mai mult despre harta oraşelor din România în care aerul dăuneazăsănătăţii pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO