Aerul dăunează grav sănătăţii în 15 zone din România

Autor: Robert VERESS 07.04.2011



Praful ucide, anual, 200.000 de europeni. Este vorba de praful compus din particule mai mici de 10 microni. Aceste particule, notate PM10, sunt generate şi natural - de vulcani, furtuni, arderi de vegetaţie, aerosoli marini etc., dar şi de activitatea umană - industrie, trafic, încălzirea locuinţelor etc.). Ele sunt inhalabile, adică trec de filtrul nazal şi ajung, cu aerul, în plămâni, provocând, astm, cancer pulmonar, moarte timpurie, boli cardiovasculare. Particulele mai mici de un micron pot trece în sânge şi astfel atacă alte organe interne. Evident, gravitatea efectelor variază în funcţie de compoziţia particulelor.

Uniunea Europeană a stabilit 915 arii de calitate a aerului (zone şi aglomerări), răspândite în toate statele membre. 21 dintre acestea sunt în România.
În noiembrie 2009, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, pentru depăşiri ale concentraţiilor maxime admise de PM10, în 17 din cele 21 de zone.
Concentraţiile maxime admise în UE, începând cu anul 2005, sunt de 50 de micrograme/mc/zi. Citiţi mai mult despre harta oraşelor din România în care aerul dăunează sănătăţii pe www.gandul.info