Companii

ADR Vest preia implementarea unor investiţii de peste 335 mil. euro din cadrul Programului Operaţional Sănătate, în urma unui acord semnat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

ADR Vest preia implementarea unor investiţii de peste...

Autor: Cristina Bellu

08.08.2023, 13:04 78

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a devenit Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Sănătate 2021-2027, în urma unui acord semnat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Astfel, ADR Vest va prelua componenta de implementare a proiectelor din cadrul priorităţilor 1, 2, 3, 4 şi 7 şi va gestiona o alocare de peste 335 de milioane de euro pentru judeţele componente ale Regiunii Vest: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

„Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest are expertiza şi experienţa necesare gestionării acestor priorităţi, iar preluarea lor reprezintă un pas firesc şi o continuare a investiţiilor pe care le-am făcut până în prezent în ambulatoriile şi unităţile de primiri urgenţe din regiune”, spune Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Priorităţile delegate către ADR Vest sunt:

Prioritatea 1 – Creşterea calităţii serviciilor de asistenţă medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu şi îmbunătăţirea şi consolidarea serviciilor preventive

La nivel naţional, prioritatea are o alocare de 805 milioane de euro şi contribuie la creşterea calităţii serviciilor de asistenţă medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu şi îmbunătăţirea şi consolidarea serviciilor preventive.

Prioritatea 2 – Servicii de reabilitare, paliaţie şi spitalizări pentru boli cronice adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populaţiei, impactului dizabilităţii şi profilului de morbiditate

Are o alocare de 717 milioane de euro la nivel naţional şi contribuie la creşterea calităţii serviciilor de recuperare, paliaţie şi spitalizări pentru boli cronice.

Prioritatea 3 – Creşterea eficacităţii şi rezilienţei sistemului medical în domenii critice, de importanţă strategică cu impact transversal asupra serviciilor medicale şi asupra stării de sănătate

Are o alocare de 372 milioane de euro la nivel national şi contribuie la creşterea eficacităţii şi rezilienţei sistemului medical în domenii critice, de importanţă strategică cu impact transversal asupra serviciilor medicale şi asupra stării de sănătate ceea ce presupune atât dezvoltarea unei infrastructuri specifice, cât şi creşterea eficacităţii serviciilor furnizate prin investiţii de tip FSEĂ.

Prioritatea 4 – Investiţii în infrastructuri spitaliceşti noi

Are o alocare de 2,8 miliarde de euro la nivel naţional şi este dedicată continuării investiţiilor în spitalele regionale de urgenţă: Iaşi, Cluj, Craiova (faza a II- a), dar şi pentru construcţia a şapte spitale noi.

Prioritatea 7 – Măsuri care susţin domeniile oncologie şi transplant

Are o alocare de 570 de milioane de euro la nivel national şi este dedicată investiţiilor în domeniile oncologie şi transplant. Măsurile propuse abordează creşterea eficacităţii şi rezilienţei sistemelor de sănătate în domeniul transplantului şi oncologiei.

Programul Sănătate (PS) are o alocare totală de 5,88 miliarde de euro şi este primul de acest fel aprobat de către serviciile Comisiei Europene în România.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO