Companii

Administratorii de pârtii: În Poiană au schiat cu 20% mai mulţi turişti, în Păltiniş „încasările sunt mulţumitoare“. GALERIE FOTO

Administratorii de pârtii: În Poiană au schiat cu 20% mai mulţi turişti, în Păltiniş „încasările sunt mulţumitoare“

Pe 26 decembrie s-a inaugurat unul dintre cele mai importante proiecte ale Braşovului, un domeniu schiabil de 80 de hectare la Poiana Braşov

05.01.2012, 00:07 1305

"Am avut aproape 2.000 de turişti pe zi prezenţi în zonă începând cu 26 decembrie şi până după sărbători, cu 20% mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea se datorează inagurării domeniului schiabil din Poiana Braşov", a declarat Ion Rufa, directorul general al Ana Teleferic.

Compania, care administrează instalaţiile de transport pe cablu în Poiana Braşov, se află în proprietatea omului de afaceri George Copos, cel care deţine hoteluri în staţiunea montană. Instalaţiile Ana Teleferic, cu afaceri de 1,4 milioane de euro anul trecut, pot transporta circa 8.000 de persoane pe oră.

Până în sezonul 2011/2012 pârtiile Lupului, Stadion, Sulinar, Drumul Roşu, Sub Teleferic, Sub Teleferic ICPAT, Ruia, Bradul, Slalom şi Kanzel, cu o lungime totală de 15 kilomentri, din Poiana Braşov, au fost administrate de Ana Teleferic.

În prezent însă doar pârtiile Bradul şi Stadion au rămas în administrarea companiei, potrivit lui Ion Rufa, celelalte intrând în administrarea Consiliului local Braşov.

"Pe pârtia Drumul Roşu s-a putut schia în vacanţa de sărbători începând cu 26 decembrie datorită zăpezii arti­ficiale", a declarat Ion Rufa. O urcare cu teleschiul sau telecabina costă 19 lei, preţul pentru accesul pe zi fiind de 125 de lei, potrivit datelor de pe site-ul com­pa­niei. Directorul general al Ana Teleferic a explicat că so­sirea mai multor turişti în zonă faţă de anul anterior se explică prin deschiderea celui mai mare domeniu de schi din ţară.

Pe 26 decembrie s-a inaugurat unul dintre cele mai importante proiecte ale Braşovului, un domeniu schiabil de 80 de hectare la Poiana Braşov, investiţie care se ri­dică la 120 milioane de lei (circa 28 milioane de euro). Investiţia a pre­văzut lucrări noi şi de reabilitare a domeniului schiabil existent, construirea unui lac de acumulare de 120.000 de metri cubi pentru înzăpezirea a 60 de hectare de pârtii, instalaţii de transport pe cablu, dezvoltarea infrastructurii conexe, energie electrică sau teleco­municaţii.

Pârtiile acoperite cu zăpadă artificială au atras mai mulţi turişti şi la Păltiniş, judeţul Sibiu.

Sigrid Freinademetz, directorul companiei Teleferic Cindrel, ce administrează cinci pârtii cu o lungime totală de 2,7 kilometri, susţine că pe pârtii au fost 8.000 de schiori în perioada 24 decembrie-3 ianuarie, pe durata vacanţei de sărbători.

"Anul acesta am investit în tunuri de zăpadă, construcţia unei parcări şi alte facilităţi. Ne-am pregătit încă din toamnă şi am avut toate pârtiile acoperite cu zăpadă artificială, ceea ce a atras mai mulţi turişti faţă de anul anterior, când nu ştia nimeni de noi", a declarat ea, fără a preciza numărul de schi pass-uri vândute. Compania pe care o conduce a preluat administrarea pârtiilor în ianuarie 2011. Preţul unui schi pass care oferă urcări nelimitate pe toate cele cinci pârtii este de 65 de lei.

"Încasările pe care le-am obţinut până acum în vacanţa de iarnă sunt mulţumitoare. Acum ne concentrăm pe promovarea zonei pentru atragerea schiorilor pe pârtii şi în timpul săptămânii, nu doar în weekend."

Oficialii Telescaun Negreşti, care administrează pârtia Dealul Negru I cu o lungime de 3.000 de metri

(3 km) şi Dealul Negru II cu o lungime de 441 de metri din Vatra Dornei (judeţul Suceava), au transmis că încă nu au centralizat datele privind numărul de turişti. În sezonul de iarnă din anul anterior au schiat pe cele două pârtii 23.000 de turişti. În România se poate schia pe 116 km de pârtii din 17 judeţe, domeniul schiabil fiind cât o staţiune din Austria sau Franţa. Există 130 de pârtii de schi omologate, cele mai multe cu lungimi de până într-un kilometru, potrivit datelor transmise de MDRT.

Pensiunile de la munte, pline de revelion

În perioada sărbătorilor de iarnă, gradul de ocupare în principalele staţiuni montane româneşti a fost de aproape 83%, vârful fiind atins de Revelion, cu un grad de 95%, potrivit datelor transmise de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Pe Valea Prahovei s-au înregistrat aproape 90.000 de maşini, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române, citate de MDRT. Pe pârtiile din Azuga, Buşteni şi Sinaia au fost peste 2.000 de turişti în zilele de Crăciun, stratul de zăpadă artificială fiind de 30 de centimetri în primele două staţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO