Companii

Adamescu aduce muncitori din Spania la firma de constructii

10.07.2008, 18:40 34

Compania de constructii Baumeister, detinuta de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, se afla in negocieri pentru a aduce muncitori romani care lucreaza in Spania. Muncitorii vor lucra la doua proiecte rezidentiale dezvoltate in Constanta, cu o valoare cumulata de aproximativ 10 mil. euro.
"Suntem in negocieri cu romani din Spania, care au plecat din tara in urma cu cativa ani si care vor sa se intoarca in Romania. Este vorba despre doua echipe de cate 10 oameni, adica 20 de muncitori calificati in total", a declarat Sorin Panait Seteanu, directorul general al Baumeister.
Negocierile urmeaza sa se incheie in aproximativ o luna, finalizarea acestora depinzand de solicitarile financiare ale muncitorilor.
Principalul motiv pentru care s-ar intoarce acasa romanii care lucreaza in strainatate este cel financiar. Salariile in constructii in Spania variaza intre 700 si 1.500 de euro, insa Seteanu spune ca salariile au avansat si pe piata locala in ultima perioada.
"Un sef de echipa poate ajunge la peste 1.000 de euro net pe luna pe santierele noastre", precizeaza el.
Directorul general al Baumeister spune ca solicitarea a venit din partea muncitorilor romani, iar avantajul recrutarii acestora pentru compania de constructii este dat de faptul ca sunt "echipe sudate, de profesionisti, care au lucrat mult timp impreuna".
"Echipele calificate pe care le recrutam local sunt putine si sunt greu de retinut, intrucat oamenii pleaca de pe o lucrare pe alta, la intervale scurte de timp, pentru bani mai multi", explica Seteanu.
Constructiile se numara printre domeniile cele mai afectate de criza de oameni in prezent, deficitul de personal fiind estimat intre 150.000 si 300.000 de oameni. In acelasi timp, potrivit unor estimari neoficiale, aproximativ 2 milioane de romani lucreaza in strainatate. Criza de pe piata imobiliara din Spania ar putea aduce acasa in urmatorii doi-trei ani un sfert din muncitorii romani care lucreaza in constructii in aceasta tara, din cauza crizei de pe piata imobiliara si a reducerii numarului de locuri de munca.
Baumeister are in prezent 430 de angajati si a demarat in urma cu aproximativ doua luni lucrarile la ansamblul rezidential Central Apartments, situat in centrul orasului Constanta. Printre proprietatile familiei Adamescu se numara centrul comercial Unirea Shopping Center si hotelul Rex de cinci stele din Mamaia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO