Companii

Actiunile Swissair cad de teama falimentului

13.06.2001, 00:00 41



Actiunile companiei de transport aeriean Swissair din Elvetia au pierdut 13,5% din valoare in prima sedinta a saptamanii, pe fondul zvonurilor conform carora firma se indreapta spre faliment, relateaza BBC.

Titlurile Swissair au inchis la 120,5 franci elvetieni, dupa ce au atins chiar si 116 franci, comparativ cu valoarea de 134,25, consemnata in sedinta de vineri. Un purtator de cuvant al companiei a negat speculatiile privind falimentul.

"Nu comentam fluctuatia cotatiei Swissair, dar e adevarat ca multe zvonuri si speculatii nefondate sunt vehiculate pe piata", a spus oficialul Swissair.

Problemele au aparut in urma unui articol publicat de cotidianul Financial Times, care anunta ca transportatorul aerian a€oinregistreaza cheltuieli imense de restructurare a operatiunilor din Franta". Cotidianul britanic citeaza surse bancare care afirma ca "nota de plata ar putea determina falimentul liniei aeriene".

Swissair incearca sa vanda pachetele deactiuni detinute la grupul francez AOM / Air Liberte si compania-sora Air Littoral.

La inceputul acestei luni, un fond de investitii din Londra, AITI, a depus o oferta surpriza in valoare de 3 miliarde franci (388 milioane de dolari) pentru AOM / Air Liberte.

Grupul francez a anuntat insa ca "evalueaza oferte reale si serioase venite din partea altor firme". Swissair Group detine 49,5% din capitalul AOM.

Compania elvetiana trece ea insasi prin probleme financiare destul de serioase, iar in prezent actionarii acesteia cauta inlocuitori pentru membrii consiliului de administratie.

Actiunile Swissair au pierdut aproape 50% din valoare incepand din ianuarie, cand Philippe Bruggisser a fost demis din functia de director executiv.

Strategia acestuia de a cumpara pachete de actiuni ale unor companii aeriene mici si cu o putere financiara slaba s-a dovedit dezastruoasa. In locul lui Bruggisser a fost adus Mario Corti, fostul director financiar al Nestle, pentru a salva grupul.

Damien Horth, analist in domeniul liniilor aeriene la ABN Amro, estimeaza ca pierderile asociatilor Swissair se ridica la 745 milioane franci elvetieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO