Companii

Actiunile Petrom vor fi vandute direct salariatilor

30.10.2007, 18:32 26

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a lansat, din nou, in dezbatere publica, proiectul de hotarare de guvern privind vanzarea catre salariatii Petrom a unui pachet de pana la 8% din actiuni, la acelasi pret la care grupul austriac OMV a preluat compania.
Dreptul angajatilor de a cumpara titluri Petrom nu va fi transmisibil.
Persoanele indreptatite sa achizitioneze titluri Petrom vor fi angajatii companiei din august 2003 si pana in prezent, potrivit proiectului elaborat de AVAS.
"Vanzarea actiunilor va fi realizata in mod direct catre persoanele indreptatite sa achizitioneze actiuni emise de Petrom. Dreptul persoanelor indreptatite sa achizitioneze actiuni nu este transmisibil prin acte intre vii", se arata in actul normativ de pe site-ul institutiei.
Numarul de titluri scoase la vanzare de catre AVAS va fi 4,480 miliarde de unitati, reprezentand 7,99% din capitalul social al Petrom la 31 decembrie.
Potrivit legii de aprobare a Ordonantei de Guvern 55/2003 privind privatizarea Petrom, intrata in vigoare la 26 august 2003, un pachet de 8% din actiunile companiei va fi vandut salariatilor la acelasi pret la care titlurile au fost transferate grupului austriac OMV, reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 euro/actiune.
La acest pret, salariatii ar urma sa plateasca circa 235 mil. euro, iar valoarea de piata a pachetului de actiuni este, conform cotatiilor de la BVB, de 704 mil. euro.
Pentru vanzarea actiunilor Petrom catre salariati, AVAS va incheia cu Ministerul de Interne un protocol pentru furnizarea de date cu caracter personal necesare identificarii persoanelor indreptatite.
Pentru vanzarea actiunilor au fost vehiculate mai multe variante, printre care distribuirea titlurilor prin intermediul Asociatiei Salariatilor, insa Executivul a respins aceasta posibilitate.
Alte variante analizate au fost acordarea de actiuni tuturor persoanele care au fost angajate la Petrom in intervalul de la infiintare si pana la momentul privatizarii, 1997-2004, sau numai salariatilor prezenti in companie la finalizarea privatizarii, luna decembrie 2004. O a treia propunere indreptatea toti actualii salariati sa primeasca actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO