Companii

Actiunile gratuite la SIF-uri i-au lasat reci pe investitorii straini

01.05.2006, 00:00 15

Adunarile Generale de la SIF-uri nu au reusit nici in acest an sa aduca surprizele asteptate de unii investitori. SIF-urile nu au putut nici de aceasta data sa intruneasca cvorumul de minimum 50% necesar pentru derularea in mod legal a Adunarilor Generale Extrordinare, iar in aceste conditii majorarile de capital cu actiuni gratuite propuse de SIF Banat - Crisana si SIF Transilvania nu au putut fi adoptate.

Principalii absenti de la AGA au fost reprezentantii fondurilor de investitii, a caror prezenta ar fi putut ridica cvorumul peste pragul de 50%. Conducerile celor doua SIF-uri au organizat o adevarata campanie pentru a-i aduna pe actionari la AGA, fie personal sau prin reprezentanti, fie prin utilizarea votului prin corespondenta. Desi au trimis scrisori actionarilor, nu au reusit sa ii convinga pe destui sa isi trimita macar votul prin posta.

Astfel, in loc de actiuni gratuite, SIF-urile vor da si in acest an actionarilor dividende in numerar. SIF Banat - Crisana si Transilvania vor acorda fiecare un dividend brut de 0,05 lei/actiune, Muntenia si Oltenia - un dividend brut de 0,06 lei/actiune, in timp ce SIF Moldova urmeaza sa acorde un dividend brut de 0,067 lei/actiune. Randamentul dividendelor pe care le vor da SIF-urile mai reprezinta insa doar 2-3% din pretul actual al actiunilor la Bursa, adica nici jumatate din dobanda adusa de un depozit bancar pe un an.

Atentia pietei s-a concentrat in acest an mai ales asupra Adunarilor Generale de la SIF Banat - Crisana si Transilvania, unde pe ordinea de zi s-a aflat si propunerea de majorare a capitalului prin incorporarea rezervelor din profit. Aceste majorari au fost creditate inca de la bun inceput cu sanse mici de reusita din cauza dispersiei mari a actionariatului SIF si a faptului ca unii dintre investitorii mari in cadrul acestor societati ar fi fost mai degraba interesati sa primeasca dividende in numerar decat in gratuite.

Totusi, SIF Banat-Crisana nu a reusit sa intruneasca la a doua convocare a Adunarii Generale Extraordinare decat 42,7% din capital, in timp ce in cazul SIF Transilvania prezenta a fost de aproape 38,3%. "Nu s-a intrunit cvorumul mai ales din cauza faptului ca fondurile de investitii mari nu au venit la AGA. Aceasta in conditiile in care circa 20% din capitalul SIF este controlat de astfel de investitori", a precizat Florian Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania.

In acelasi timp, la SIF Banat - Crisana, unde procente bune din capital sunt detinute de investitorii sloveni, lipsa celor mai multi dintre acestia de la adunare s-a vazut in prezenta pe care a reusit sa o stranga societatea. "Referitor la actionarii straini, e posibil ca o parte din ei sa nu fi trimis votul prin corespondenta sau sa nu fi venit efectiv la sedinta din dorinta de a respecta legislatia in vigoare si de a nu intra in conflict cu prevederile reglementarilor care limiteaza detinerile investitorilor care actioneaza in mod concertat la 1%", a spus Ionut Patrahau, membru in consiliul de administratie al SIF Banat - Crisana. Patrahau este si vicepresedinte al Bancii Transilvania.

Multe din fondurile de investitii straine care detin actiuni in cadrul SIF-urilor lucreaza pe conturi custode si prezenta alaturi de votul comun in cadrul AGA ar fi putut fi interpretata ca o actiune in mod concertat. Totodata, este posibil ca unele fonduri de investitii straine sa fi ales sa nu vina deoarece erau interesate mai degraba sa primeasca dividende in numerar.

Catalin Chelu, unul dintre principalii investitori in SIF-uri, a declarat ca a sustinut propunerea pentru acordarea de actiuni gratuite.

"Am sustinut aceasta propunere si ne-am trimis votul si imi pare rau ca nu s-a putut materializa", a declarat el. Conform informatiilor de pe piata, cele mai importante pachete de actiuni detinute de el sunt la doua SIF-uri care nu au avut pe ordinea de zi acordarea de actiuni gratuite: SIF Moldova si SIF Oltenia.

Prezent la Adunarea Generala de la SIF Oltenia, Catalin Chelu a cerut separarea conducerii administrative a societatii de cea executiva.

Propunerea a fost votata, dar nu este insa clar daca va putea fi pusa in aplicare pentru ca nu este clar daca o asemenea decizie este de competenta AGA Ordinara sau a celei Extraordinare. AGA de la SIF Oltenia a atras si mai putin interes decat cele de la SIF-urile care aveau pe ordinea de zi acordarea de actiuni gratuite, detinatorii a doar 17% din actiuni fiind reprezentati in AGA. Dintre cele trei locuri vacante in consiliile de administratie ale SIF-urilor, care trebuiau completate, doar unul a fost ocupat. Este vorba de Claudiu Doros, care a fost ales ca membru in consiliul de administratie al SIF Moldova.

El a fost seful filialei din Bacau a SOV Invest, societatea care administra fostul FNI.

Din cauza neindeplinirii cerintelor din statute, SIF Moldova si SIF Oltenia au ramas cu cate un loc necompletat in Consiliul de Administratie, dar actualele conduceri ale celor doua SIF-uri urmeaza sa coopteze probabil cate un nou membru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO