Companii

Actiunile gratuite, la moda printre conducerile SIF

20.03.2006, 00:00 17

Conducerea SIF Transilvania va propune actionarilor societatii majorarea capitalului social si acordarea de actiuni gratuite, devenind a doua societate de investitii financiare (SIF) dupa Banat-Crisana, care propune o astfel de operatiune de la infiintarea SIF. SIF Banat-Crisana propusese o operatiune similara in urma cu o saptamana.

SIF Transilvania intentioneaza sa-si majoreze capitalul cu 27,3 milioane de lei (7,8 milioane de euro), prin capitalizarea rezervelor constituite din profit. Actionarii inregistrati in registrul actionarilor la data de 19 aprilie ar urma sa primeasca o actiune noua la fiecare doua actiuni vechi detinute.

Daca va fi adoptata, decizia va ingrosa si mai mult cozile de la societatea Regisco, care tine registrul actionarilor SIF. Conform reglementarilor CNVM, pentru a vinde actiunile gratuite, investitorii trebuie sa obtina un extras de cont de la registrul actionarilor. La Regisco sunt in prezent cozi din cauza actionarilor reziduali ai SIF care vor sa isi vanda actiunile.

Conducerea societatii nu a precizat in comunicatul transmis la Bursa daca va mai acorda, in aceste conditii, si dividende. Eventualele dividende pe care SIF-urile le-ar fi putut da din profitul pe anul trecut ar fi insemnat randamente de circa 2% fata de preturile din piata, randamente nesatisfacatoare pentru actionari.

O propunere similara avansase si SIF Banat - Crisana. Sansele ca aceste propuneri sa fie adoptate sunt insa mici, din cauza dispersiei ridicate a actionariatului SIF.

Pentru ca hotararile Adunarii Generale Extraordinare ale Actionarilor, care vor dezbate aceste intentii, sa fie validate in mod legal, este necesar ca cel putin jumatate din capitalul social sa fie reprezentat in cadrul Adunarii. In ultimii ani s-au constatat totusi miscari puternice de concentrare a actionariatului, la ultima Adunare Generala de la SIF Transilvania fiind reprezentate 40% din drepturile totale de vot, inclusiv ca urmare a faptului ca societatea a permis votul prin corespondenta.

Reprezentantii SIF Transilvania nu au dorit ieri sa ofere informatii suplimentare privind intentia de majorare a capitalului. Actionarii vor putea vota in cadrul Adunarii din acest an direct, prin reprezentant in baza unei procuri speciale, sau prin vot prin corespondenta.

Actiunile SIF Transilvania s-au tranzactionat vineri la inchidere la un pret de 2,18 lei/actiune, in scadere cu 0,5%. Societatea a raportat cel mai redus profit dintre SIF-uri de la inceputul acestui an, cu un castig de sub 10.000 de euro, dar reprezentantii acestei SIF au precizat ca au ales in aceasta perioada sa mearga pe consolidarea societatilor din portofoliu.

Conducerea societatii a mai spus ca lucreaza la restructurarea portofoliului, intentionand sa sa scoata la vanzare si unele hoteluri. SIF Transilvania este unul din principalii jucatori din turism de pe piata romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO